Peter van Dongen, Arnemuiden – 1e asduif Marathon bij alle nationale kampioenschappen!!!

Peter wordt ’s morgens wakker van het geluid van zijn 2 buren die ook duiven hebben. Hij besluit om bij zijn duiven te gaan kijken, maar er valt nog niets te zien. Rustig loopt hij naar de achterkant van zijn tuin, kijkt nog eens rond om vervolgens weer naar het huis te lopen. Vol ongeloof komt hij halverwege de tuin voorbij zijn spoetnik en ziet in het hoekje een duif zitten. Het is er inderdaad een van Agen en de duif wordt netjes gemeld en blijkt de 3e Nationaal te vliegen. Dit is het begin van een geweldige carrière, want deze crack zou nog veel meer laten zien. ‘Wladimir Klitschko’, vernoemd naar de bokslegende, presteert als jaarling werkelijk fenomenaal en weet zich hierdoor als beste marathonduif WT (WHZB-TBOTB), NPO en Pipa-ranking te klasseren. Een resultaat dat nog nooit eerder vertoond is. Door deze duif is de wereld van Peter van Dongen volledig op zijn kop gaan staan. Ineens is hij in de duivensport wereldberoemd geworden, komen er aanvragen uit binnen- en buitenland en werd hij bijna de dupe van Nederlands meest beruchte duivenmakelaar. 

Hoogtepunten 2016

NL15-1761084 ‘Wladimir Klitschko’

1e Asduif Marathon Zeeland ‘96
1e Asduif Marathon WT
1e Asduif Marathon NPO
1e Asduif Marathon Pipa-Ranking
3e Nationaal Agen 7.125 d.
57e Nationaal Bordeaux 9.687 d.
69e Nationaal Tarbes 4.760 d.

3e Dagfond kampioen Zeeland ‘96
5e Asduif dagfond Zeeland ‘96
15e Dagfond kampioen Nederland

Geschiedenis

Peter van Dongen begon al heel vroeg met duiven. De oorspronkelijk Rotterdammer begon met duiven op een zoldertje. De zolder was gedeeld met de buren en door een tussenwandje kon Peter daar met duiven beginnen. Zijn vader en ooms hadden altijd al duiven en toen er een liefhebber naar het bejaardenhuis ging, begon Peter met die duiven en dit werd direct al een succes. Direct in het eerste jaar stond hij al bij de eerste tien met overgewende duiven en jaar erna werd hij jonge duivenkampioen. De jaren erna werd er regelmatig met vader op stap gegaan en werden er duiven gekocht van Lietaer, Vanbruane en Desmet-Matthijs. Er zijn veel successen geboekt, maar door regelmatig verhuizen moest er steeds opnieuw begonnen worden. Sinds 2004 is er een vaste stek in Arnemuiden gekomen. Ook hier zijn de nodige successen geboekt, maar door gezondheidsproblemen is er jaren niet kunnen doen, wat er eigenlijk gedaan zou moeten worden. Eind 2015 ging het veel beter met de gezondheid van Peter en zei hij tegen zijn vrouw, dat hij er weer zin in had en dat er in 2016 maar weer eens vol voor gegaan moest worden. Dit waren geen loze woorden, want met de beste marathonduif van Nederland, 5e beste dagfondduif van de afdeling en de 3e plaats op het podium bij de discipline dagfond van de afdeling heeft Peter laten zien waartoe hij in staat is. Laten we hopen dat Peter weer lang gezond blijft, dan gaan we nog veel horen van deze liefhebber.

De duiven

Nadat Peter zich in Arnemuiden had gevestigd nam hij een stuk of twaalf duiven mee. Die duiven verbleven op de hokken die in die tijd op het volkstuinencomplex stonden in een klein dorp nabij Vlissingen. Ze kwamen, al dan niet rechtstreeks, van onder meer Gaby Vandenabeele, Gebr. Engels en de soorten van Maurice Voets en Maurice Haesendonckx. Ook kwamen er duiven van zijn goede vriend Arend Bolding (Amsterdam). Vorig jaar besloot Peter, die vooral op de dagfond speelt, om ook de overnachtfond te gaan spelen. Daarvoor kwamen duiven van Hans de Gruiter (Arnemuiden) uit de lijn van zijn 1e Nationaal Pau 2013, van Cees de Ridder & Zn (Arnemuiden) uit onder andere het Agenduifje en het Amelandje en van Ko van Dommelen (St. Philipsland). Peter kreeg ook via Bert Dierink een kleinkind uit de Warrior (Jan Polder). Tot slot was er vorig jaar nog de ruil met Martin Stokman (Arnemuiden) waar er vijf van diens fondsoort werden gehaald. Met een van die duiven, Wladimir Klitschko genaamd, pakt Peter de titel Beste Marathonduif.

Systeem

Peter heeft een hok van 4,80 meter en daar moet alles op gebeuren. Hij speelt dus alleen met weduwnaars en de dagfondduiven en overnachters zitten gewoon door elkaar. Je moet duivensport niet moeilijker maken dan het al is en in verband met de ruimte zijn er ook weinig andere mogelijkheden. De doffers trainen in een groep twee maal per dag en vliegen dan een goed uur. Dit is nodig om de duiven goed in conditie te houden. De duiven worden niet verduisterd, maar vanaf juli wel bijgelicht. Dit is nodig om ze goed in de veren te houden, anders zijn ze aan het einde van het seizoen te ver in de rui.

De duiven worden half april gekoppeld. Sommige jongen speelt Peter in op de jonge duivenvluchten en sommige duiven gaan als jaarling voor het eerst mee op de programmavluchten. Peter doet alles op gevoel. Als jaarling ziet hij dan ook totaal geen verschil in prestaties of verliezen. Als duiven opgeleerd zijn tot 300 kilometer, dan is dat voloende. Als jaarling krijgen ze altijd een dagfondvlucht en dan is het erg belangrijk dat de duiven fit thuiskomen. Dit is de eerste selectie. ‘Wladimir Klitschko’ kwam bijvoorbeeld ontzettend fit thuis of dat het een vitesse vlucht was geweest en werd daarom doorgespeeld. Deze duif is niet als jong gespeeld, maar moet je kijken wat een resultaten deze crack heeft behaald. Een duif is een goede of een slechte en dit komt er meestal toch wel uit.

Voer

Duur voer of goedkoop voer, Peter merkt geen verschil aan de duiven. Sinds een paar jaar haalt hij voer uit België en dit is 10 euro voor 25 kilogram. De duiven trainen er fantastisch op, donzen goed en zitten mooi blank. Echt slecht zal het dus niet zijn voor de duiven. Bij de verdere vluchten krijgen de duiven wat energierijk voer, hennep, snoepzaad en pinda’s voorgeschoteld. Een duif heeft op de verdere vluchten veel vetten nodig en dit krijg je niet door ze 2 pinda’s per dag te geven.

Peter gaf aan dat hij vroeger erg schraal voerde en dat de duiven dan op de vitesse fantastisch kwamen. Op de dagfond kwamen ze dan stukken minder en probeerde hij dit te herstellen door ze dan meer en vetter te gaan voeren. Toch lukte het steeds niet om te pieken op de dagfond, totdat hij groot Amsterdams kampioen Arend Bolding sprak en deze hem vertelde dat de duiven al teveel geleden hadden. Krap voeren kan als je alleen op de korte vluchten wil presteren, maar als je de verdere vluchten wil winnen, dan zul je vanaf het begin al goed moeten voeren. Peter van Dongen is dit toe gaan passen en de prestaties op de dagfond werden weer super.

Bijproducten

Qua bijproducten heeft Peter alle duren spullen inmiddels wel gebruikt. Echt verschil heeft hij nooit kunnen vinden. De duiven krijgen soms aminozuren, een teentje knoflook in het water en voldoende grit en mineralen.

Medisch

Geel is het grootste probleem. Iedereen laat zich gek maken door de verhalen dat het zonder medicatie wel kan. Peter besloot om de duiven voor het seizoen te kuren tegen geel en dan in te grijpen als het nodig was. Iedere keer was hij te laat en duurde het weer een tijdje voordat de duiven hun niveau weer oppakten. Peter gaat nu dus niet meer zitten wachten tot het fout gaat, maar geeft zijn duiven iedere twee weken een geelkuur van twee dagen. Sinds hij dat weer is gaan toepassen, zijn de duiven veel constanter en blijft de gebruikelijk dip uit.

In het najaar worden alle duiven gekuurd tegen paratyfus en eenmaal per maand krijgen de duiven enkele dagen iets tegen de koppen. Ook hierbij kun je wachten tot ze iets minder gaan trainen of presteren, maar dan loop je weer een paar weken achter. Voorkomen is beter dan genezen en de besmettingen lopen ze gegarandeerd op in de mand. Dit systeem werkt al jaren heel erg goed en is absoluut niet schadelijk voor de duiven.

Hok

Het hok van 4,80 meter blinkt uit door haar eenvoud. De ramen staan altijd open en het is binnen net zo luchting en koud, als buiten. De duiven zitten er fantastisch bij, trainen goed en presteren geweldig op de dagfond en overnacht. Toch was dit niet altijd zo. Er zat een plafond in het hok met schuiven. De verluchting was nooit echt naar de zin van Peter en hij besloot het plafond er helemaal af te halen. De timmerman timmerde de verluchting richting de nok af, zodat er nooit trek in het hok kon komen. De nok is wel open en in combinatie met het open raam, bleek het ineens een goed hok te zijn. De duiven trokken straks, gingen goed trainen en de prestaties schoten omhoog. Nu wil dit natuurlijk niet zeggen dat iedereen maar het plafond uit zijn hok moet slopen, want iedere locatie is weer anders. Het blijkt toch maar weer, dat verluchting ontzettend belangrijk is. Iedere liefhebber moet zoeken, wat op zijn locatie nodig is voor het hok. Vaak zie je dit na een paar dagen al.


Slot

Peter van Dongen, een man met het hart op juiste plaats. In het verleden veel successen gekend in de bokswereld, zijn zonen waren ook erg getalenteerd (1 helaas overleden) en nu weer genietend van zijn geliefde duiven. Tijdens het bezoek mocht ik ook zijn geweldige collectie papegaaien zien. Peter is een echte vogelliefhebber en kan met vogels omgaan, zoals weinigen dat kunnen. Naast het duizelingwekkende duivenjaar dat veel moois bracht, hoop ik dat de rollercoaster die ontstaan is snel tot bedaren komt en Peter weer kan gaan genieten van zijn geliefde vogels en honden.

Als oud-sportman is Peter ervan overtuigd dat het aangeboren talent doorslaggevend is om te slagen in de sport. Zijn motto is dan ook: "Houd het eenvoudig, het talent is bepalend." Zijn nuchtere kijk op de duivensport in combinatie met het supertalent Wladimir Klitschko heeft ervoor gezorgd dat Peter zich de trotse eigenaar mag noemen van de beste marathonduif van Nederland in 2016.


Patrick Noorman