Huub Hermans Born,

Een kleine man maar met grote daden!

 

 

De allround specialist van Zuid Nederland, dan hebben we het over Huub Hermans. Een man van geen massa’s duiven maar wel grootst presteren. Presteren op elke vlucht van 100 - 800 km het maakt Huub helemaal niet uit. Wel zijn de eendaagse fondvluchten zeer in trek en daar liggen dan ook de hoogste prioriteiten maar generaal kampioen word je niet zomaar. Wat maakt deze liefhebber tot een kampioen? Huub is 51 lentes jong en woonachtig te Born. En kwam al erg vroeg in aanraking met duiven, hij was een jaartje of 6 toen die regelmatig bij de duifjes ging kijken van zijn buurman Pierre de Bruyn. Huub had destijds wat sierduiven, kipjes en ander gevogelte. De sierduiven werden al snel ingewisseld voor postduiven. Zo speelde Huub al met een jaartje of 10 zelfstandig met postduiven jong geleerd is oud gedaan zeggen ze. Na het overlijden van Pierre de Bruyn in 1977 heeft Huub nog wat enkele spullen en duiven over kunnen nemen vanaf dat moment was Huub vertrokken van onze fantastische hobby. Naast zijn drukke baan als systeembeheerder van de Gemeente Leudal , ondersteunt zijn vrouw Diana bij de verzorging op de hokken. 

Mooie resultaten & mooiste momenten,

-          Het behalen van de 2e en 4e nationaal ZLU Bordeaux in ’93 met maar 2 duiven mee (met pure mid- c.q. dagfondduiven)

-          De 1e NPO vliegen vanuit Mont Lucon met Magic Kannibaal en de 1e NPO Lorris met Magic Kratos.

-          En het bezitten van de wereldduif Blue Magic die als jonge duif in ons sterke samenspel MLS ’04 5 keer een 1e prijs en 2 keer een 2e prijs vloog, en ook 2 maal een TT notering in Limburg als jonge duif. Gelijk hierna verhuisde hij naar het kweekhok waar hij zich ontpopte tot een kweker met wereldfaam.

-          En het bezitten van een super kweekkoppel mijn wereldbekende Teletekst kweekkoppel. De doffer van dit koppel direct Koen van Roij komt uit een zoon * dochter Kannibaal van Dirk van Dyck, dus pure inteelt naar de Kannibaal. De duivin is een directe dochter van mijn Blue Magic gekoppeld aan een volle zus van Natascha (1e nationale asduif midfond ’96 en olympiade duif in Basel ’97). Nog nooit heb ik een slechte uit dit koppel gefokt, al wat eruit komt vliegt van goed tot super goed zoals de Magic Kannibaal, Magic Kratos, Miss Magic 888 en de Magic 012 duivin en vele andere 1e prijswinnaars is grootverband.

 

-          Provinciale kampioenschappen 2013-2016 (2000 liefhebbers) in Afdeling Limburg:

-          1e Generaal Kampioen Afdeling Limburg 2015

-          2e Generaal  Kampioen Afdeling Limburg 2016

-          3e Generaal Kampioen Afdeling Limburg 2014

-          4e Generaal Kampioen Afdeling Limburg 2013

-          2e Hokkampioen Midfond 2014 Afdeling Limburg

-          3e Provinciale Asduif Midfond Afdeling Limburg 2014

-          5e Hokkampioen Dagfond Afdeling Limburg 2015

 

-          5e Hokkampioen Jonge Duiven Afdeling Limburg 2013

Systeem Oude & Jongen duiven,

Het spel met de oude duiven bestaat voor de programma-vluchten uit een 32-tal weduwnaars (traditionele weduwschap) en een 24-tal vliegduivinnen waarvan de partners altijd thuis blijven.
Zowel de doffers en duivinnen gaan elke week mee op de vluchten, als de dagfond is aangebroken dat worden er wel eens wat duiven over geslagen om niet alles op 1 kaart te spelen. De doffers en duivinnen worden tot aan de eerste midfondvlucht met 2 nachten mand 1 keer in de avond voor een uurtje uitgelaten. Vanaf 2 nachten mand morgen de weduwnaars ook ‘s morgens een uurtje trainen. De duivinnen enkel in de avonduren als de weduwnaars alweer voor de 2e keer getraind hebben.
De duivinnen worden overdag opgesloten in hun broedbakken en ‘s morgens een half uurtje op de vloer eten en drinken met de bakken dicht, en voor het trainen 5 minuten drinken alvorens ze worden losgelaten om een uur tot anderhalf uur te trainen. Daarna mogen ze weer een half uurtje op de grond eten en drinken alvorens ze weer worden opgesloten in hun broedhokken (zonder eten en drinken in de broedbakken).

Wat betreft de duiven voor de lange afstanden, wordt er sinds 2017 niet meer deelgenomen aan de overnachtingsvluchten, maar wel aan de ochtendlossingen en misschien nog een enkele ZLU-vlucht.
Hierdoor laat hij wel het generale kampioenschap van de Afdeling Limburg varen, maar als je nog werkzaam bent, is dit toch allemaal te veel aan het worden.  In de toekomst is de nadruk gelegd op het vormen van een ZLU vliegploeg om een aantal ZLU vluchten mee te vliegen.

Wat betreft het jonge duivenspel is hier niks speciaals. De jongen van de 1e tour worden verduisterd van 20:00 t/m 08:00 ’s morgens en voor het spelen begint worden ze een 5 tot 10 maal afgericht tot een 40 km (de laatste keren het liefste één voor één). Tijdens de vluchten wordt er nauwelijks mee gereden, al ben ik er wel van overtuigd dat dit de uitslagen veel beter zou doen worden als men ze doordeweeks zoals een groot aantal jonge duivenspecialisten elke dag zou wegbrengen. De jonge duiven worden ook niet gescheiden vanwege tijdsgebrek en mogen gerust op een nestje komen. Wel worden de jonge duiven als de wedvluchten beginnen 2 keer een uur losgelaten.


Stamopbouw,

Al meer dan 30 jaar zijn de Van Loon duiven een begrip op het hok van Huub deze duiven zijn het hoofaandeel van de huidige stam duiven. Verder zijn er de afgelopen jaren wel links, rechts wat duiven bijgehaald. Duiven van Jo van Deurzen uit Roermond  uit zijn super kweekkoppel waar ook Natascha uit kwam zij werd bij Jo van Deurzen in 1996 1e nationale asduif midfond en behoorde bij de olympiade duiven voor Nederland in 1997 in Basel. In de latere jaren werden er ook duiven van Dick van Dyck en Pieter Veenstra ingevoerd. Vooral de lijnen van Dirk van Dyck gekoppeld aan Huub zijn Van Loon duiven brachten Huub naar een ander niveau. De laatste aanwinsten waren rechtstreeks van Gaby Vandenbeele , Cees & Maurice Everling, Mees Doornekamp, Martens & zn., Comb. Veulemans-Perigieux zijn hopelijk een prima kruisingsproduct tegen mijn Van Loon duiven.

 

 

Voeding & Medische begeleiding,

Hier wordt in hoofdzaak het duivenvoer van firma de Patagoon gebruikt het gehele jaar door. Tijdens het vliegseizoen wordt er ook veel  rode bordeaux cripsmais Vanrobaes vermengd met de mengelingen van de Patagoon. Bijproducten zoals mineralen worden ook via de Patagoon verkregen.

 

Alle duiven krijgen elk jaar de verplichte Paramyxo-enting ( jongen zelfs 2 keer met Paramyxo/herpes)  en worden jaarlijks ingeënt tegen pokken en parathypus. Verder worden hier meestal producten van een goed bevriende dierenarts Peter Boskamp uit Beek gebruikt. Zoals 2 dagen in de week ( gehele jaar door) Bony-SGR, 1 dag Bonisol en 1 dag Bony Sambucca. Zodra de kwekers & vliegers op eieren komen word er een 5 daagse geelkuur gegeven, en tijdens het vliegseizoen krijgen de vliegduiven om de 3 tot 4 weken een geelcapsule op een nuchtere maag opgestoken. Wat betreft een kuur tegen luchtwegen word hier zo weinig mogelijk meer aan gedaan en mocht er toch iets aan de hand zijn, dan wordt al snel Peter Boskamp geraadpleegd. Wel wordt tijdens het vliegseizoen een 2-tal keer koudijs gebruikt om de vlieghokken en de vliegduiven te ontsmetten.

Kweek,

Hier worden een 28-tal kweekkoppels rond de 20e december gekoppeld samen met een 24-tal doffers van de vliegduivinnen, die gekoppeld worden met wat overtallige duivinnen. De 1e ronde van de kwekers wordt zo volledig omgelegd onder deze zogenaamde hulpkoppels. De 2e ronde van de kwekers wordt omgelegd onder de toekomstige weduwnaars, die koppelt hij rond 8 januari.

De betere doffers worden de 3e ronde al omgekoppeld op nieuwe kweekduivinnen, zodat ik toch een 6 tot 8-tal jongen heb uit mijn beste kweekdoffers voor de 1e tour met de jonge duiven.

Voor eigen gebruiker worden er een 80 jongen gekweekt voor de 1e tour en een 50-tal (voornamelijk jongen voor de langere afstanden) voor de natour.

Kweekkoppels worden samengesteld voornamelijk op gevoel, body van de duiven, beetje compenseren van lichaamsbouw, en het liefste koppel ik ook 2 verschillende ogen op elkaar.

 

Hok,

 

Het Weduwnaars hok is gericht op het  Zuidwesten het wel bekende doossysteem bovenkant dicht alleen in de ramen dubbel windbreekgaas in de plaats van glas. Dit hok is in 2011 gebouwd , zelf gemaakt en is vervolgens nooit meer aangepast. Jongen op de garage staat op het zuid-oosten gericht,  het rechtste gedeelde van het hok is bedoeld voor de 1e tour, de linkse kant is voor de natour jongen. Op het grote hok zitten beneden de kwekers. De eerste 2 hokken boven links de doffers voor de morgenlossing en de 2 rechtse afdelingen zijn voor 2 x 12 duivinnen.

Tot slot,

Huub, is al een aantal jaar het beeld in Limburg. Deze man is zo ontzettend gedreven in het beoefenen van zijn hobby dat het niet vreemd is dat hij zo succesvol is, de passie spat er van af. Zijn doel is dan ook om te pieken op vluchten van 400 - 900km op zowel provinciaal niveau als (inter)nationaal niveau. Bij deze wens ik je nog heel veel succes Huub klasse duiven!

 

 

Max van Dongen