Gebr. Dekker, Terneuzen - Blinken in 2017 weer uit!

De jeugd heeft de toekomst, en als er onder deze jeugd dan ook nog eens spelende jongelingen zitten die zelf weten meer dan goed te spelen, en ook wekelijks in het seizoen de echte jeugd die we nog hebben in het zonnetje zetten in Het Spoor, ja dan heb je reden genoeg om hem zelf te verwelkomen. Zijn naam, Frederik Dekker, en een meer dan geliefd en zeer gewaardeerd medewerker van Het Spoor en samenspelend met zijn jongere broer Jan Willem in het Zeeuwse Terneuzen.

 

 

Terneuzen,  gelegen aan de zuidoever van de Westerschelde en aan de oostzijde van het kanaal Gent-Terneuzen. De laatste jaren geregeld internationaal in het nieuws gekomen door zijn twee gekende coffeeshops. Gelukkig voor de inwoners is daar verandering ingekomen omdat de grootste van deze twee ondertussen gesloten is. Maar, we gaan hier geen politiek praatje op papier zetten over het drugsbeleid, nee we gaan u verblijden met een reportage over twee jonge, maar zeer grote en aankomende talenten in en van onze hedendaagse duivensport. Hun namen; Frederik en Jan Willem Dekker, en vliegend onder de naam Gebr. Dekker.

De intro
Frederik, 21 jaar en zijn jongere broer Jan Willem telt ondertussen 19 lentes. Frederik geeft 3 dagen per week training aan jongeren met gedragsproblemen zoals ADHD, Autisme, hechtingstoornis en PDD-NOS. Al deze jongeren hebben ook nog een laag IQ, dus zijn licht verstandelijk beperkt. De training is een voorbereiding op een zelfstandig leven in de maatschappij voor deze jongeren. Verder is hij in December aan de slag gegaan bij Group Lataire in het Belgische Knesselare. Jan Willem heeft een geheel andere kant gekozen en is werkzaam bij een metaalbewerkingsbedrijf en is regelmatig actief op het bedrijf van vader Dekker die een loon- en grondverzetbedrijf runt.

 

Beide jongelingen kun je het beste omschrijven als een stel harde werkers, houden zeker niet van nonsens en zijn dus recht voor de raap. Met andere woorden, een stel gasten naar mijn persoonlijke hart. Fredrik geeft wel aan dat Jan wat rustiger in de omgang is terwijl Frederik zelf wat kalmer en zelf ook erg rustig van aard op mij overkomt. Gewoon, twee normale, leuke en meer dan sympathieke gasten dus. 

 

 

Frederik, was voor hij de duivensport binnen stapte een verwoed konijnen liefhebber. En de plaatselijke bakker, Bakker de Bruijne kwam geregeld brood brengen bij Frederik thuis. Op een bepaald moment zijn de gebroeders eens met bakker Adri de Bruijne mee gereden om bij zijn konijnen te kijken en bemerkte eveneens dat er een duivenhok stond. En voor beide jonge ventjes was de belangstelling voor de duiven vrijwel direct gekwekt. Sinds dat bezoek gingen ze beiden vrijwel iedere zaterdag bij bakker Adri naar de thuiskomende duiven kijken en zo geschiede. Na verloop van tijd vroeg de bakker of de jongens zelf ook niet wat duifjes wilde hebben en na eenmaal toestemming van beide ouders verkregen te hebben stapte de jonge mannetjes van de nu al zo gekende Gebroeders Dekker in het jaar 2005 onze sport binnen. Inmiddels zit Frederik ook in verschillende commissies en heeft hij een eigen jeugdprogramma in de club. “Wanneer je een nieuwe sport binnen komt zie je allemaal vast geroeste dingen, daar maak je geen reclame mee, dus probeer je nieuw leven in te blazen, zodat we ook over 10 jaar nog met duiven kunnen spelen.” Dit waren zijn woorden zoals hij het zag toen de sport binnen stapte.

Schitterend hoe ze zijn begonnen

 

Het was in het voorjaar van het jaar 2005 dat ze dus begonnen. In het begin zijn ze enorm goed geholpen zoals ze aangeven door: Tonny de Bruijn, Gebr. Scheele en Roger de Schoolmeester. Deze liefhebbers hebben de broeders eigenlijk alles over de duivensport en wat er mee te maken heeft wel geleerd en met allen is ook nog een goede vriendschappelijke band ontstaan. Maar buiten deze lessen werden ze ook door deze mannen voorzien van de nodige duiven. Nu, de nodige jaren later zit er zoals Fredrik aangeeft een ratje toe aan duiven, wel voornamelijk bestaande uit duiven van de gekende Gebr. Scheele en Danny de Voogd. Aangevuld met een ware superduivin van G. Baan met onder andere een 6e en 12e prov. op haar conto. Verders nog duiven van Roger en Eddy Grootjans, een goede kweker van M. Hengsdijk die onder andere vader is van verschillende eerste prijswinnaars. Verders een eigen soort wat ontstaan is uit duiven van Roger de Schoomeester en Tonny de Bruijn. En afgelopen jaar met een superduivin van Comb. Roegiest-Visser. Maar geven ze aan, eigenlijk zijn het gewoon teveel namen om allemaal te vermelden. Maar zo komt er ook jaarlijks een mand vol jongen van Harry en Joost Wattel die de broers mogen uitproberen. Verschillende goede duiven van de broers zijn dan ook al afkomstig van dit hok. Toen de broers begonnen werden de duiven veelal gekregen, maar de laatste jaren, en dit geeft ook gelijk hun ambitie aan, word er gericht gekocht en ook een hele enkele keer wel eens wat geruild.  

Bustraan-Dekker

De laatste jaren is er ook een nauwe samenwerking ontstaan tussen de gebroeders Dekker en Arie Bustraan. Arie heeft een kapitaal kweekhok op zijn erf en er worden tientallen jongen met succes getest in Terneuzen.  Op zijn website: www.bustraanpigeons.nl is een prachtig overzicht te zien van zijn geweldige rassen. Met deze rassige duiven wordt ook zeer regelmatig aan eenhoksraces meegedaan en ook daar doen ze het uitstekend. Het bewijs dat er goede duiven in Heinkenszand zitten. 

 

Hokken
Al pratende met de jongens bemerk je ook, als we het over hokken hebben, dat het mannen zijn die zich niet snel van hun voetstuk laten halen. Je leest of hoort wel eens dat er liefhebbers zijn die goed speelden. De prestaties werden minder en plots worden er allerlei veranderingen aan het hok gedaan. Maar als de mensen nu gewoon eens goed nadenken geven ze aan. De goede duiven zijn, of naar de kweek gegaan, verspeeld of verkocht en wat er nog op het hok zit aan duiven kan het gewoon niet. Een goed hok kan echt niet in eens een slecht hok worden.

 

 

De jongens hier bezitten 2 hokken van ieder 8 meter lengte van het merk Punt en een bijzonder hokje voor de weduwduivinnen. 1 van de hokken is voor de weduwnaars en de jongen. Dan hebben ze twee hokjes van 2 meter voor de duiven waar ze de Z.L.U. vluchten mee spelen en 3 afdelingen op de zolder. Deze zolderhokken bevinden zich boven een oude loods op het erf. De hokken zijn allemaal, op 1 na, op het Zuid Oosten gericht. Qua verluchting zijn ze hier ook simpel omdat ze alles wel al uitgeprobeerd hebben. Hier op de hokken zit alles aan de voorkant qua verluchting dicht en gebeurt alles qua verluchting enkel en alleen via het plafond. De aanwezige schuiven staan altijd op een goede 40 cm. open en daar zitten de mannen verders niet aan. En wat het eerdere omschreven bijzondere hokje betreft, dit is een hokje waar met houten platen een vierkant blok is getimmerd en bovenop liggen licht doorlatende platen. De deur bestaat enkel uit windbreekgaas en hierop verblijven de weduwduivinnen, en, die komen als de …….. Dus, veelal gaat het gewoon om de kwaliteit wat er op een hok verblijft. En persoonlijk (JH) omdat veel mensen zeggen dat op ieder hok tegenwoordig wel goede duiven zitten ben ik het, net als jongens hier dus niet mee eens.  

Spel systeem en aantallen duiven
Voor het gewone programmaspel hebben de broers de beschikking over een 20 koppels, (dit zullen er in 2016 iets meer worden), die op totaalweduwschap gespeeld worden. Dit aantal kan eventueel per jaar wel iets verschillen want staan ze de mannen aan, ondanks misschien wat tegenvallende prestaties dan kan het best eens gebeuren dat er bij zitten die een verlenging op hun verblijf krijgen. De partners van deze op totaal weduwschap spelende ploeg zitten nooit thuis. Tenzij er bij zitten die minder of slechter presteren terwijl hun partner juist uitstekend presteert. In zo’n geval zal de minder presterende thuis gehouden worden. En gezien ze ook wat naar de ZLU vluchten willen op bepaalde concoursen hebben ze voor dit onderdeel ook een 8 tal koppels zitten. Buiten deze vliegduiven hebben ze een 15 koppels, zoals Frederik het noemt vermeerderaars met aangevuld wat voedsterkoppels. Jaarlijks kweken ze voor zichzelf een 100 jongen en in april kweken ze dan van bepaalde koppels nog een ronde van een 20 a 30 stuks die op de navluchten gespeeld worden. 

In het vervolg van dit verslag, daarom ook best wel anders qua opzet, ga ik deze jongens zomaar, wat voor de hand komende vragen voorleggen hoe hun, als jonge kampioenen en aankomende grootheden hun de zaken doen en zien.

 

Wat voor soort liefhebbers zijn jullie eigenlijk?
We spelen vooral de programma vluchten, maar proberen binnen nu en een enkel jaar ook ons mannetje te staan op de ZLU vluchten. Frederik is eens wezen buurten bij Frederik Leliaert, Martin de Poorter en Henk Zegers. Hun duiven hebben bewezen hier ’s avonds door te kunnen komen in Zeeuws-Vlaanderen. Daar moet je geen 300 km voor rijden!

 

Hoe richten jullie de duiven af?
De oude duiven worden 1 a 2 keer voor de eerste vlucht een stukje weggebracht. In deze periode, dat is dus na het kweken, komen ze 5 dagen bij elkaar en in deze week worden ze dan ook 2 keer (1x 15 km en 1x 30 km) weggebracht en thats it. De jongen worden echter wel zoveel als mogelijk weggebracht. Maar dit is ook puur afhankelijk van de tijd die ze hebben. Meestal een 10x en word er begonnen op 300 meter op zaterdagmiddag na de vluchten (is de enigste dag dat de jongens normaal tijd hebben) en zo steeds verders tot een 30 a 40 km.

 

Jullie spelen totaalweduwschap, doen jullie dan ook tonen?
Voor de vluchten, en als we op tijd thuis zijn word er getoond en dit meestal tussen de 20 a 30 minuten. Na de vlucht worden ze vrij vlug gescheiden zeker in April. Hoe later in het seizoen hoe langer ze getoond worden na thuiskomst. 

Wanneer koppelen jullie en wanneer op weduwschap?
Ruim voor de kerst word er gekoppeld. Eind januari tot begin april zitten de duiven dan los. Dan zoals hiervoor aangegeven komen ze 5 dagen voor de eerste vlucht weer samen (afhankelijk van het weer) en daarna zitten ze definitief op weduwschap.

 

Hoeveel jongen brengen ze groot en wanneer en hoe op weduwschap?

De beste vliegers brengen hun eigen jongen groot, eieren van hun 1e ronde worden verlegt onder de voedsterskoppels of  jaarling vliegers. Dus de goede vliegduivinnen leggen 2 maal voor het seizoen. Reden? Zij hebben bewezen dat ze goed kunnen presteren en je kunt direct de kweekwaarde inschatten.

 

Hoe is bij jullie de algemene verzorging?
In het seizoen is alles stipt op tijd. Maar buiten het seizoen om gaat er niks op tijd. Dan is het wanneer het ons uitkomt. En in de winter is het enkel opletten op gezondheid en verders zoals je het altijd moet doen, maar zeker niet nauwkeurig.

 

Zijn jullie poetsers of …..?

Tijdens het seizoen word er 1 maal per dag schoongemaakt bij de vliegers. Er liggen op de vlieghokken maiskolven op de grond met daaronder witte korrels van Natural (vloerdekkorrel) anders glij je te makkelijk op je ……. (bek hoor ik plots). In het stille seizoen word er niet zo nauwkeurig schoongemaakt.

 

En de voeding, opvoeren en dergelijke?

In de ruitijd alle duiven ruivoer van Beijers. In de kweekperiode alle duiven kweekvoer eventueel  gemengd met Koopman All-in-One. Ze beschikken dan ook over eivoer/Beutekorrels. Naar het seizoen toe krijgen de vliegers 2 zakken rust van Matador. Als deze op zijn gaan we over naar van den Abeele van Beijers. Dit krijgen ze de 1e 3 dagen van de week en de laatste voeder beurten krijgen ze Koopman All-in-One met later op het seizoen Super energy toegevoegd. Ze kunnen 30 minuten eten en dan word het weg gehaald. Overigens hebben ze nooit honger, want duiven die het hele seizoen moeten presteren moet je zeker extra reserve meegeven. Ze krijgen 2 maal daags voer. Verder is er in de avond een toetje van snoep, hennep, pinda’s, nutripower met wat tovo. Verder krijgen ze elke dag een mengsel van verschillende soorten grit. Waaronder de gekende Beute bak en de zakken van Endy’s uit Yerseke. 

Waterverversing en wat er eventueel aan toegevoegd kan of zal worden.

Elke dag vers water en vanaf september tot maart  zit hier 6 maanden knoflook in.

 

Doen, of hebben jullie ook truckjes?

Zijn er truckjes dan krijg ik als wedervraag? Die werken dan altijd bij een ander.

 

Hoe is bij jullie de medische begeleiding?

We zijn toen we begonnen helemaal op het verkeerde been gezet qua medicatie. Hierdoor liep er van alles fout en daarom is er een soort aversie gekomen tegen medicijnen. We geloven veel meer in natuurlijke ontsmetting van duiven. Daarom krijgen de duiven bij thuiskomst en op zondag altijd Usne Gano van Rohnfried. Verder staat er hier PS en LTW van Beute op het programma. Dit word wel eens afgewisseld met Hexenbier van Rohnfried. Maar geven de jongens aan, uiteindelijk komt het bijna allemaal op hetzelfde neer.

 

En ontsmetten na een vlucht dan?

Na de vlucht dus een natuurlijk ontsmetting in combinatie met elektrolyten. Voor het seizoen krijgen ze wel een geelpil opgestoken. Verder moet je heel goed je ogen en oren ophouden.

 

Doen jullie ook aan verduisteren?

De oude worden niet verduisterd terwijl de jongen van half maart tot begin juni. (2e week). Geen van beiden worden bijgelicht. Dit is niet nodig, want de laatste vluchten worden hier op nest gespeeld en de oude duiven zaten bij start van de natour nog op 7 pennen.

 

De jonge duiven?

Een verhaal apart. Dat moet je over je heen laten komen, want een mens zou er grijs haar van krijgen. Coli, verliezen en dergelijke, het moet gewoon ingecalculeerd worden, al zou je het graag anders zien. Zelf zoveel mogelijk tijd investeren, dan kun je het in ieder geval niet op jezelf steken.

 

Waar denken jullie het succes aan te danken te hebben?

Aan de ene kant wat geduld, de andere kant kei hard zijn, en luisteren naar mensen die bewezen hebben dat ze beter kunnen presteren als jou. We lezen hier alle duivenkranten en boeken die er bestaan. Je moet je zelf blijven ontwikkelen !!!

 

Wat is jullie grootste blunder?

Je doodstaren op 1 punt. Was dat de enigste maar….. Laat andere af en toe eens meekijken. Zo komt, en we mogen hem ondertussen ook wel als vriend noemen, Gert Jan Beute hier selecteren en worden er veel van zijn producten gegeven, zo steek je nog wat dingen op en we houden ook gewoon van gezellig duivenmelken. (En gelukkig, ook eens liefhebbers die er gewoon eerlijk vooruit komen dat Beute hier komt)

 

Wat is jullie grootste leermoment?

Zorgen dat je klok is aangesloten als de duiven thuis komen. Dit is ons in 2008 toen we net begonnen 1 keer gebeurd dat dit niet zo was. Nadien nooit meer en hoop dat dit zo blijft.

 

Hoe vaak trainen jullie duiven en hoe lang?

Alle duiven, dus jong en oud trainen 1 maal daags tijdens het seizoen. Ze doen geen conditie op tijdens het trainen, maar tijdens de vluchten, denken wij. Ze zijn meestal een uur tot 1 ½ uur buiten, maar trainen dit nooit vol. Meestal een half uurtje. De duivinnen daar in tegen kunnen rustig 1 ½ uur  non stop vliegen, maar voor beiden geld, dat het vrij wisselvallig is.

 

Wat is volgens jullie de kern van succes in de sport?

De melker, die moet alles regelen. Goeie duiven, goed hok, goede begeleiding. We zien dit niet als 3 factoren. Het is 1 factor en dat is uiteindelijk allemaal de melker. En weet je het niet, dan roep je hulp in.

 

Ik hoop dat ik jullie als lezers van Het Spoor, met deze iets andere opzet een blik achter de schermen heb kunnen geven van deze twee jonge gasten. Ze kwamen, ze zagen, en ze werden …… maar wel dankzij de steun van enkele gekende binnen onze mooie sport. Nu, enkele jaren later hebben ze zichzelf zo ontwikkeld dat ze zelf tot die groep gaan behoren en geloof me, gezien hun gedrevenheid, ambitie en wilskracht zullen we in de toekomst nog veel over de gebroeders uit het Zeeuwse Terneuzen gaan horen. 

Johan Hamstra