Frederik Leliaert Aardenburg

De beul van Zeeland e.o.

 

Wie kent de topper uit Zeeuws-Vlaanderen niet? Buiten zijn werk als loftmanager bij PIPA zet hij wereldprestaties neer. Naast zijn sympathieke karakter beschikt deze man over een uitstekende stam duiven! De eerste aanraking met de duivensport kwam dan ook al heel vroeg. Iedereen heeft een uniek eerste moment met onze fantastische hobby , zodoende Frederik ook hij raapte een duifje van straat en nam het beestje mee naar huis toen was hij 7 jaar oud. Tja dan ben je besmet, het virus is sindsdien niet meer uit hem gegaan. Tegenwoordig is Frederik een begrip op de zware fond vluchten. Met al een 1e Int. Bordeaux 2007, 1e Nat. Narbonne 2008 ZLU , 1e Nat. Bordeaux ZLU 2010 en redelijk recent nog een 1e Nat. St. Vincent ZLU 2015 hoeven we daar verder geen woorden meer aan vuil te maken. Het is een liefhebber de het duiven houden uitstekend in de vingers heeft.

 

Herstart,

Frederik heeft een prachtige accommodatie tot zijn beschikking , 10 meter hok  ingedeeld in 4 afdelingen weduwnaars, duivinnen, kwekers en jongen. Dit hok heeft hij zelf laten bouwen en van 2008 t/m 2010 op gespeeld, daarna speelde hij in België onder de combinatie Gyselbrecht - Leliaert Knesselare van 2011 t/m 2013.

Het huidige hok stond in de periode van 2011 t/m 2013 leeg. De duiven waar hij mee begon in zijn herstart jaar waren allemaal van 2014 met veel late jongen en met oude ringen  erom. Deze duiven moesten vanaf jaar 1 al laten zien wat ze waard waren Dat jaar begon hij met 34 weduwnaars waarvan er 12 overbleven, dat is 35,29%. De beste blijven over was zijn mening, selecteren is een must.

 

Voorbereiding seizoen,

De oude duiven worden 14 februari gekoppeld, en gaan vanaf april elke week de mand in zonder een weekje rust. Tot aan begin juni worden de duiven ook gewoon meegespeeld op de eendaagse fond vluchten. Daarna krijgen ze om de 14 dagen een ZLU vlucht voor de kiezen. Bijna alle oude & jaarlingen werken 3 ZLU vluchten af het is een zware kluif voor de beestjes maar de besten blijven over.

 

Tarzan,

Zijn meest recentelijke overwinning was met Tarzan, een duif van 2014 geringd met een ring van 2012 op St. Vincent ZLU 2015. Zoals alle duiven werd deze ook op het wel bekende weduwschapspelletje ingekorft. Het was na Agen zijn 2e ZLU vlucht, op deze vlucht speelde hij een 891e Nationaal tegen 6.638 duiven doordat hij een oude ring om had telde deze enkel voor het oude duiven concours, bij de jaarlingen had hij vroeger op de uitslag gestaan. Tarzan komt via de vaderskant uit het soort van Jacky Nolet uit Axel en langs de moeders kant is het een volle zus van ‘’Dees’’ Deze duif won 2x een 1e nationaal 2007,2008!

  

Voer & Medicatie & bijproducten,

Qua medicatie is Frederik heel simpel, hij handelt enkel op gevoel. Wel zijn de producten van Belgica de Weerd erg populair in Aardenburg. Hij heeft een vast systeem dat eigenlijk 12 maanden gehanteerd word.

-           P40 korrel

-          Super winner Mariman

-          Matador Turbo Energy

-          Sportmengeling van Versele

-          Veel Patagoon bijna hele jaar door

-          Belgasol de hele zomer 2 x per week

 

 

 

 

Tot slot,

 

Mede door het strenge selecteren en goede duiven en de juiste verzorging laat deze liefhebber zien waar je toe in staat kan zijn. Frederik is duivenmelker in alles, hij heeft ongelofelijke drang om te winnen en dat moet je ook hebben. Hij vindt dus het spreekwoord meedoen is belangrijker dan winnen niet belangrijk. En daar kan ik mezelf goed op aansluiten,  ik heb het zelfde gevoel over een wedstrijd je gaat er 100% in of niet. Zijn doelen voor de toekomst zijn Nationale topprestaties te behalen, en op het hoogste podium te staan op de ZLU vluchten. Hij heeft dit in 9 jaar 4x mogen mee maken dat is toch iets wat voor heel veel mensen niet weggelegd is. Wat hij nog meegeeft aan zijn mede liefhebbers is geloven in je systeem en je duiven. En vooral niet stil te blijven staan bij nederlagen. Na regen komt zonneschijn… Bij deze wens ik je nog heel veel succes de komende jaren!

 

Max van Dongen