Dylan Hilbrands Finsterwolde,

De jonge topper van het hoge noorden!

 

Een jonge nuchtere Groninger met dezelfde passie als ik, dan hebben we het over Dylan Hilbrands een jonge liefhebber met grootste prestaties. Dylan is woonachtig in het hoge Noorden zo’n 10 km van de Duitse grens in het dorpje Finsterwolde . Dylan is in 2012 begonnen met het houden van duiven dit waren enkel  wat fond duifjes maar dat duurde Dylan te lang dus daarom is hij in 2013 begonnen met programma duiven. Dat Dylan duiven is gaan houden, is niet vreemd. De vader en de oom van Dylan spelen ook al een hele poos met duiven onder de combinatie Hilbrands – Groenbroek een succesvolle combinatie in Groningen. Vanaf 2017 zal er een nieuwe wind blazen. De huidige combinatie stopt en Dylan gaat samen met zijn vader vliegen onder de naam Hilbrands & Zn . Naast de duiven zit Dylan natuurlijk ook nog op school; hij zit in zijn laatste jaar, en loopt daarbij nog 3 dagen in de week stage bij een meubelmaker in Winschoten. 

Stamopbouw

Zo begon Dylan zijn  tweede jaar met duiven van Jan van der Pasch en Patrick Kuiper waar hij gelijk goed mee gepresteerd heeft. In die ploeg zaten twee uitschieters , de 060 van J v/d Pasch en de 227 van P. Kuiper. In de loop van de jaren zijn er duiven van T. & J. Elzinga, G & S Verkerk , E. & W. Westerhuis, Mensinga bijgekomen. Hierbij het bewijs dat goede duiven de doorslag kunnen bieden naar succes

 

Systeem

De 20 koppels oude duiven worden op totaal weduwschap gespeeld. De jonge duiven zitten alle vluchten gewoon bij elkaar, wanneer de prestaties tegen vallen, willen ze de jongen duiven nog wel eens op deur spelen. De oude duiven worden op nest doorgespeeld tijdens de jongen duivenvluchten.

De kweek begint hier de tweede / derde week van januari.  Dylan heef 10 kweekkoppels tot zijn beschikking. Qua samenstelling van de kweekkoppels, handelen ze hier puur op gevoel en soort. De kweekkoppels zitten bij zijn Oom Tonnie Hilbrands, omdat er op de vlieg- accommodatie geen ruimte is voor een kweekhok. De vliegers worden tegelijk met de kwekers gekoppeld, dit betreft 12 koppels. Twee weken voor het koppelen lichten ze bij, 12 uur donker/ 12 uur licht. Dit doen ze al enkele jaren met veel succes! 

  

Voeding & Bijproducten

 

Het hele jaar word er Keen Light gevoerd, daarbij Garvo in het begin van de week tijdens het seizoen. Als de fondvluchten aanbreken word er de laatste dagen Beyers Galaxy gegeven. Qua bijproducten word er niet gek veel gegeven. Roerbak staat geregeld op het menu, en uiteraard grit.

 

Medische begeleiding

Op medisch vlak , word hier niet veel gedaan, ze hebben als argument een gezond mens , geef je geen kuur. Wel gaan ze om de aantal weken langs bij de dierenarts.

 

Beste resultaten

Het is niet mis, wat deze jonge knaap al gepresteerd heeft in zeer korte tijd, hieronder zijn enkele van zijn beste resultaten in de afgelopen jaren!

 

1e NPO Quievrain 2016 6141d.

1e vitesse kampioen afd10 onaangewezen 2016

1e  onaangewezen vitesse NPO jeugd 2016

1e onaangewezen midfond NPO jeugd 2016

1e duifkampioen jonge duiven NPO jeugd 2015

1e  duifkampioen natoer  WHZB jeugd   2013

2e duifkampioen midfond NPO jeugd 2016

2e gouden duif 2015 jeugd

2e gouden duif 2016 jeugd

2e aangewezen jonge duiven afd10 2013

2e duifkampioen  jonge duiven afd10 2013

3e gouden duif 2013 jeugd

3e duifkampioen midfond NPO jeugd 2016

5e gouden duif 2014 jeugd

5e NPO Sezanne   5212 d

7e NPO Morlincourt 2975 d

9e NPO Tessenderlo 9639 d

9e onaangewezen jonge duiven NPO senioren 2015

16 keer  top 10  afd10  in 4 jaar

 

15 keer een 1e plek bij het kampioenschap SOG in 4 jaar tijd!  

Het hok

 

Dylan is begonnen met een tuinhuisje, maar na verloop van tijd is daar toch een echt duivenhok in de plaats voor gekomen. Dat hok heeft hij gekregen van Henk de Knecht deze man had besloten om een punt achter de duivensport te zetten waardoor Dylan het mooie hok over kon nemen. Het gaat om een hok van 3 meter waar de doffers in verblijven, dit hok staat op het oosten gericht, waarbij de verluchting te regelen is doormiddel van schuiven. Verder hebben ze nog een duivenhok van het merk Punt, deze is van zijn vader. In de zomermaanden verblijven Dylan zijn jongen / en duivinnen daar ook. Dit hok is 10 meter lang, en de verluchting is als een doos systeem geregeld, plafond helemaal dicht en de voorkant open. Bij de jongen precies hetzelfde, maar daar kunnen de schuiven eventueel wel open in verband met verduisteren. Dit hok staat naar het zuiden gericht. 

 Tot slot

Dylan is een jeugdlid maar doet zeker niet onder voor de gemiddelde senior, in tegendeel zelfs, ik denk dat  veel oudere leden tekenen voor zijn prestaties. Een jonge kerel met de juiste visie & duiven dat levert succes op. Ik weet bijna wel zeker dat we jouw naam de aankomende jaren nog wel gaan horen, nu ook in de combinatie samen met je vader. Wat Dylan nog mee wil geven is dat mensen elkaar meer moeten gunnen, omdat hij zich verschrikkelijk stoort aan de afgunst binnen de sport. Hij nam als voorbeeld dat hij in 2016 eieren heeft gekregen van de succesvolle combinatie T & J Elzinga, dit leverde Dylan een 1e NPO op met de jongen duiven. Hoe mooi kan duivensport zijn! In 2017 heeft hij weer eieren gekregen om zijn doelen voor te zetten, tevens zijn er duiven van Herman Kroon , en Nico & Ivo van der Veen bijgekomen. Hij wil deze heren via deze weg ontzettend bedanken. Het aanschaffen van betere duiven bracht Dylan naar een hoger niveau. Zijn doel is dan ook om een olympiade duif te behalen en nog meer te pieken op de NPO vluchten. Ik denk dat het met jouw inzet & gedrevenheid absoluut moet gaan lukken. Als jij zorgt dat de duivensport in het hoge noorden in leven blijft, zorg ik dat in het westen de duivensport blijft bestaan. Wij moeten samen de kar trekken voor het bestaan van de duivensport!

Ik wens je super veel succes de komende jaren!

We houden contact vriend.

 

 

Max van Dongen , Sliedrecht