Comb. van Wanrooij, Geffen

 

Al jaren is de combinatie van Wanrooij in de top van de uitslagen te lezen. De zeer succesvolle ondernemer John van Wanrooij speelde tot 1994 samen met zijn vader, maar door het overlijden, stond hij er plots alleen voor. Een zeer pijnlijk moment, maar John ging door met de duivensport. Met behulp van Rien Clement en full-time verzorger Henri van Doorn weet hij momenteel mirakeluitslagen neer te zetten, waarvan iedere duivenmelker ’s nachts ligt te dromen. Het succes stapelt zich maar op en als je hem dan speekt, dan blijkt het een sympathieke, bescheiden melker te zijn. De verzorging wordt optimaal gedaan, maar het systeem is erg eenvoudig en door iedereen uit te voeren. Men gelooft in topduiven en die zijn er in de loop der jaren ook zeker aangeschaft. De basis van succes in enorme inzet en een goed kweekhok! Dit resulteert in vele Nationale titels, asduiven, kettinguitslagen en zelfs deelname aan de Olympiade.  

Systeem

Er wordt gespeeld met ongeveer 50 doffers en 40 duivinnen. Deze duiven worden allemaal gespeeld op klassiek weduwschap. Dit houdt in dat de partner altijd thuis zit te wachten en dit vindt de combinatie erg belangrijk. Een duif moet weten dat de partner altijd thuis zit te wachten en wellicht is dat net die kleine stimulans om dat beetje meer te geven. Het gaat tegenwoordig om secondes en het totale weduwschap heeft teveel nadelen. Veel mensen denken dat doffers na een tijdje minder komen, maar dit zie je ook bij duivinnen gebeuren. Een duif vliegt op territorium en dit kun je stimuleren door een partner. Het is daarom erg belangrijk dat de partner altijd klaar zit. De beloning op de prestatie volgt altijd achteraf.

De oude duiven worden voor het seizoen ongeveer 5 keer goed opgeleerd. Hierdoor raken ze weer in het ritme en leren ze het weduwschap. Er wordt tot 40 kilometer gereden en dit blijkt in de praktijk meer dan voldoende. Je kunt beter een paar keer een kort stukje rijden, dan in een keer een heel ver stuk gaan. Het gaat om de oriëntatie en leren dat de partner thuis zit te wachten. Als ze dit spel eenmaal beheersen, wordt er niet meer gereden met de duiven.

Tot en met april trainen de duiven dagelijks een uur. Vanaf mei wordt de trainingsintensiteit opgevoerd en gaan de duiven tweemaal per dag een uur eruit voor de training. De duiven worden dan ook gesplitst. 30 duiven gaan naar de korte vluchten en met het grootste aantal wordt er op de dagfond aangevangen. Dit zijn de meest eerlijke vluchten en in hun ogen ook de mooiste vluchten. Duiven die moeten presteren, moeten ook goed trainen. Mocht er iets niet kloppen tijdens de training, zal er ook niet getwijfeld worden om naar de dierenarts te gaan.

 

De duiven worden half januari gekoppeld en daarna worden alle vliegduiven gescheiden. Er volgt daarna geen tweede koppeling meer. De dagfondduiven worden in februari gekoppeld en brengen zelf de ronde jongen groot. Omtrend de derde week worden de jongen gespeend en de vliegduiven gescheiden. 

Systeem jonge duiven

 

Henri van Doorn staat al jaren bekend als een fenomenale jonge duivenspeler. Op zijn thuisadres wordt ook keihard met de jongen gespeeld en dit heeft alles te maken met inzet. De duiven worden enorm vaak in de mand gezet om aan de mand te wennen. Stress is het grootste kwaad bij de jonge duiven en daarom moet dit voorkomen worden. Voor het seizoen begint, worden de duiven wel meer dan 30 keer in de mand gestopt en opgeleerd. Ook hier geld weer dat de afstand niet ver hoeft te zijn. De duiven moeten mandgewenning krijgen en de weg naar huis weten. Dat laatste heeft vooral met gezondheid en kwaliteit te maken. Tijdens de vluchten wordt er niet meer zoveel gereden met de jongen en is vooral het trainingsschema erg belangrijk. Tweemaal daags een uur voor de jonge duiven is voldoende in Geffen. Heeft u last van veel verliezen, gooi het roer dan eens volledig om. Vroeger is verleden tijd en het is een illusie om te denken dat het nog kan zoals vroeger. Veel aan de mand laten wennen, veel opleren en zorgen dat ze gezond blijven. De tijd dat je ze in kan korven met 1 keer opleren en dat alles thuiskomt, is echt al heel lang voorbij. 

De jonge duiven worden vanaf maart tot half juni verduisterd. Dit verduisteren gebeurt van 17 uur tot 8 uur. Daarna wordt er bijgelicht van 18 uur tot 22 uur en 6 uur tot wanneer het goed licht is. Verder wordt er weinig gedaan om de jonge duiven extra te motiveren. Zeker doffers kun je snel te gek maken en uiteindelijk moet het draaien om de kwaliteit van een duif en niet een foefje die maar een paar keer werkt. De duiven worden de eerste vluchten nog niet gescheiden van elkaar, maar na de vierde vlucht worden de duiven op de deur gespeeld. Dit is eigenlijk ook al een vorm van motivatie voor de duiven. De eerste keer op de deur spelen is meestal geen succes, maar de weken erna gaan de duiven veel beter trainen en worden de prestaties ook veel beter. 

Voeding

 

Alle duiven krijgen in het begin van de week voldoende te eten, maar wel zoveel dat ze nagenoeg alles opeten. De laatste 5 voederbeurten krijgen de duiven volop te eten. De mengelingen, Zoontjes en Weduwschapsmengeling, komen van de firma Beyers. Naast de voeding worden de duiven nog wel voorzien van snoepzaad, hennep en en vers grit. Voeren is lastig in een schema samen te vatten, ook al zou Henri andere melkers heel graag op weg helpen. Probeer goed naar de duiven te kijken. Pikken ze snel, dan voer je goed. Zit er weinig vaart in het eten, dan heb je waarschijnlijk teveel gevoerd. Ook de duiven aan het eten houden, is ontzettend belangrijk. Bij een verwachte lichte vlucht, voer je wat lichter en als het een zware vlucht wordt, dan voer je flink zwaarder en/of meer.  

Bijproducten

De combinatie vertrouwt al jaren op dierenarts Mariën en volgen dan ook zijn schema van bijproducten. De duiven krijgen hier de mineralen, conditiepoeder en conditiesiroop voorgeschoteld. In al die bijproducten moeten mensen het niet zoeken. Het gaat maar om een paar dingen in de duivensport en de rest zijn vooral randzaken. Bijproducten is daar een groot voorbeeld van. Mensen blijven maar zoeken naar nieuwe dingen, maar daar zit het echt niet in. Wel zijn goede bijproducten belangrijk, zoals mineralen om de duiven langer in conditie te houden.

Medisch

 

Veel mensen denken bij dierenarts Mariën direct dat ze geen medicijnen meer moeten geven. Dit verhaal klopt gedeeltelijk, maar als een duif ziek is, moet die uiteraard behandeld worden. Wel blijkt dat zijn visie, om alleen te kuren als duiven ziek zijn, enorm effectief is. Je bouwt een veel betere weerstand op bij de duiven en je komt tot de simpele conclusie dat al die medicijnen echt niet nodig zijn. Een duif met licht het geel blijkt prima in staat om teletekst te vliegen. Selecteren op duiven die makkelijk gezond blijven, brengt je in de toekomst veel verder dan het preventieve en onnodig kuren van gezonde duiven. 

Kweek

Het kweekhok is, zoals eerder genoemd, een belangrijke basis voor succes. Een vliegduiven krijgt 3 jaar de kans om zich volop te bewijzen en maakt dan kans op een plek in het kweekhok. In Geffen wordt erg streng geselecteerd en alleen het beste van het beste komt op het kweekhok. Er wordt weleens een uitzondering gemaakt, maar dat is alleen bij zeer unieke duiven. John van Wanrooij shuwt het ook niet om een bewezen topper aan te schaffen, waardoor er een kweekhok is ontstaan om kippenvel van te krijgen. Als je een ronde loopt door het kweekhok, dan snap je opeens waarom deze succesvolle topcombinatie uitslagen van een andere planeet laat zien. Duiven die op andere hokken niet voorkomen, zitten hier massaal op het kweekhok.

 

Er wordt vooral goed keer goed gekoppeld en er wordt geprobeerd om niet teveel inteeld te krijgen. Mensen kunnen het zich zo ontzettend moeilijk maken, terwijl je gewoon de beste op elkaar moet zetten en proberen, proberen, proberen!!!

Nationale Fondspiegel en zoveel meer

Combinatie van Wanrooy vindt het belangrijk dat er activiteiten zijn in de duivensport. Zelf organiseren zij in hun eigen club ieder jaar een geweldige duivenmiddag, maar zij kunnen ook genieten van evenementen als de Nationale Fondspiegel,  De Gouden Duif, WHZB-TBOTB (WT), etc. Al deze initiatieven proberen zij te steunen door (financieel) een steentje bij te dragen. Namens veel duivenmelkers wil ik jullie via deze weg nog bedanken voor alles wat jullie doen binnen de duivensport. 

Slot

Een zeer sympathieke combinatie, dat er alles aan doet om aan de top te blijven. Leuk is ook dat ze altijd klaar staan om een ander te helpen. Ze voelen zich niets te groot om met iedereen een praatje te maken en ook al zijn ze in de duivensport een stap hoger dan de meesten, zo zullen ze zich in het dagelijks leven nooit gedragen!

Een fantastisch kweek en vlieghok hebben deze mannen in Geffen. Als melker voel je je thuis als een kind in een snoepwinkel. Deze combinatie zal nog jaren aan de top blijven en ieder seizoen is het weer afwachten of ze zichzelf wederom kunnen overtreffen. Persoonlijk maak ik me daar geen zorgen over en schrijf ik ze alvast op het lijstje van Nationaal kampioenen. 

 

Patrick Noorman