Comb. Houmes & Zn. - Natourspecialisten!

De combinatie Houmes bestaat uit Adrie Houmes en zijn zoon Erwin. De laatste jaren is de zoon van Erwin, Joachim Houmes, ook helemaal enthousiast geworden van duiven en wordt hij ook al meegerekend bij de combinatie. De geschiedenis lijkt zich te herhalen, want vroeger was Erwin niet uit het hok te krijgen en was zijn geheugen nog completer dan het huidige Compustam. Op dit moment gebeurt er weer exact hetzelfde bij kleinzoon en zoon Joachim. Dat Adrie Houmes duidelijk iets goed heeft gedaan in de opvoeding moge duidelijk zijn, want als je een zoon en kleinzoon helemaal gek van duiven kunt maken, dan draag je de sport op een mooie manier uit. In het verleden werden er grote successen geboekt (voornamelijk met duiven via Adri Stroo uit Zoutelande), met als hoogtepunt 2 keer op rij provinciaal kampioen jonge duiven en een 1e provinciaal Bergerac, 1e provinciaal La Souterraine en 1e provinciaal Etampes. In 1996 kon Adrie een leuk zakcentje goed gebruiken en werd er gedeeltelijk verkocht. Tot op de dag van vandaag heeft hij hier veel spijt van, want er werd een prachtige stam duiven verkocht en het toenmalige niveau is lastig terug te krijgen. De laatste jaren blinkt de combinatie Houmes uit op het spelonderdeel natour. De laatste 5 jaar wisten zij 3 keer kampioen van het sterke samenspel 7 te worden op de natour. Erg knap, als je bedenkt dat zij niet op zondag concoursen. Vooral hun enorme kettinguitslagen vallen erg op en dat was dus reden om hun speciale successysteem op de natour toe te lichten.

Hoogtepunten

Enkele hoogtepunten in samenspel 7, met toppers als Gijs Baan, Koen Minderhoud, J. & K. van Belzen, Comb. Beekman & Zn., Comb. de Ridder, J.P. Hengst, P. Hengst, P. Borremans, M. Bugajski, etc.

1. Hok natour SS7 2013
1. Hok natour SS7 2016
1. Hok natour SS7 2017
1-3-5-7-8 asduif natour SS7 2016
3. Asduif natour SS7 2015
6. Asduif natour SS7 2013
8. Asduif natour SS7 2017

Roye 4-9-11-13-14-15-33-34-35-45-49-88-89-92-100-etc. tegen 1.085 d.
Pt. St. Max 5-8-10-11-12-21-22-24-28-29-32-39-57-61-63-91-etc. tegen 998 d.
Roye (1) 2-6-23-29-30-42-46-48-59-120-etc. tegen 1.253 d.
Roye (2) 6-7-8-13-14-21-23-24-44-48-51-54-65-66-78-80-85-86-etc. tegen 1.254 d.
Pt. St. Max 6-12-13-14-16-19-20-30-32-41-46-61-63-66-etc. tegen 769 d.
Arras 3-4-3031-40-41-92-etc. tegen 1.537 d.
Morlincourt 6-7-18-26-29-35-39-47-53-56-91-etc. tegen 908 d.

Geschiedenis

Adrie Houmes is geboren in het Zeeuwse Westkapelle. In de jaren ’60 en ’70 was het heel gebruikelijk dat iedereen een hokje met een paar duiven en een paar kippen had. Het was dan ook geen zeldzaamheid dat een groot deel van jouw klas duiven had. Een tijd waar we nog met heimwee aan terug kunnen denken, want wat is het anders in de 21e eeuw. Samen met Jaap Westerbeke beleefde Adrie geweldige tijden in Westkapelle en wist zelfs jeugdkampioen te worden. Militaire dienst zorgde voor een pauze. In 1978 toen Adrie getrouwd was en verhuisde naar Middelburg, kreeg hij een kippenhok en dan weet iedere duivenmelker dat het houden van duiven niet ver weg meer is. Een snelle rekenaar zal ook opgemerkt hebben dat Adrie dit jaar dus officieel 40 jaar duivenliefhebber is.

In 1992 was zoon Erwin niet meer te stoppen. Het duivenhok was zijn tweede thuis, de ringnummers noemde hij op alsof het beroemde voetballers waren en in zijn hand had hij vaker een duif dan op dit moment een flesje gerstwater. Als 11-jarige jongen ging hij zich bemoeien met de duivensport op eigen erf en in dat jaar werd er al direct een 1e provinciaal Etampes gevlogen. Er zijn melkers die met minder succes debuteren. In 1996 werd Erwin jeugdkampioen van Zeeland, na een lange strijd met Jan-Jaap Bolier uit Scherpenisse. Erwin werd later wat minder fanatiek en er kwamen wat andere interesses op zijn pad. In 2008 kocht Erwin een bon van Jan-Jaap, het contact bloeide weer op en zo ook het fanatisme. De lijst met referenties van Jan-Jaap is erg lang en ook in Middelburg zorgde dit voor een kwaliteitsimpuls. In 2013 werd besloten om aan samenkweek te gaan doen en dit zorgde op beide hokken voor succes.

Stamopbouw

De stam duiven is opgebouwd uit duiven van Koen Minderhoud in kruising met de duiven van Jan-Jaap. ‘Sunflower’ heeft bij Jan-Jaap al uitstekend gevlogen, met 5 keer een eerste prijs. Zijn nakweek is ook super, met als uitschieters de ‘444’ van Bram en Tom Beekman (diverse malen teletekst en vele vroege prijzen), 1e en 8e asduif natour SS7 ‘Roxanne’ , halfzus ‘Noémi’ vloog o.a.  een 3e provinciaal en halfzus ‘Nadia’ wist een 9e provinciaal te vliegen. Uit ‘Roxanne’ komt weer de ‘601’ , allias ‘Mees’ en deze duif werd 5e asduif vitesse en 7e generaal asduif in het samenspel. ‘Mees’ is dus weer een kleinkind van topkweker ‘Sunflower’ en de vader van ‘Mees’ komt uit de goede kwekers ‘Finn’ x ‘Liz’ van Koen Minderhoud. Andere bekende duiven die voor succes zorgen zijn:

‘Bonte Zitter’ - Jan-Jaap Bolier
‘Liz’ - Koen Minderhoud
‘Elly’ - Koen Minderhoud
‘Finn’ - Koen Minderhoud 
‘Nadine’ - Koen x Jan-Jaap

Systeem natour

Veel mensen vragen zich af, hoe zij deze prestaties op de natour toch jaar in en jaar uit voor elkaar krijgen. We gaan beginnen met de start van het seizoen.

De duiven worden tussen Kerst en Oud en Nieuw gekoppeld. Er wordt geprobeerd om wat eitjes van de kwekers over te leggen en de vliegduiven brengen dus allemaal hun eigen jongen groot. Na het spenen gaan de duiven op weduwschap en zij worden de laatste paar jaar voor het seizoen niet meer gekoppeld.

De duiven beginnen met eenmaal daags te trainen, rond mei wordt dit twee keer per dag en als de natour gaat beginnen, dan verandert er nog wat aan de training. Hier zullen we later op in gaan.

Combinatie Houmes probeert te pieken op de dagfond, jonge duiven en de natour. Als het seizoen gaat beginnen, worden er zo’n 30 duiven op totaal weduwschap gespeeld. Als snel wordt dit minder en worden de duiven die niet presteren thuis gehouden. Hier zitten uiteraard ook duivinnen bij en deze worden apart gehouden voor de natour. In Zeeland is er vaak een week tussen de laatste dagfondvlucht en de eerste natourvlucht. In die tussenweek worden de duiven gekoppeld en worden er ook weer nieuwe koppels gemaakt. Hier zitten dus ook de duivinnen bij die eerder in het seizoen niet presteerden. Het natourspel is vooral gericht op de duivinnen, al gaan hele goede doffers ook mee. Verder worden ook de late jongen in concours gezet, waardoor het niet opvalt dat de duivinnen op nest vaak meer dan 90% prijs vliegen. Er zitten duivinnen bij die in het seizoen vaak tegenvallen, maar op de natour echt fenomenaal zijn. Deze duiven worden dus niet opgeruimd, maar als partner voor de doffer gehouden en ingelast op de natour.

De duiven die heel seizoen als weduwduivin hebben gediend, worden zo’n 4-5 weken voor de eerste vlucht losgelaten samen met de andere duivinnen en soms met de jongen. Zo komen ze weer in de juiste conditie. De maandag of dinsdag voor de eerste natourvlucht, wordt er gestart met opleren. De duivinnen zitten gekoppeld en worden ’s morgens vroeg bij Neeltje Jans losgelaten. Dit is hemelsbreed zo’n 22 kilometer ten noordwesten. Deze losplaats is bedacht om de jonge duiven op te leren en over het water te leren vliegen. Deze plek is goed bevallen en zodoende wordt dit ook met de oude duiven gedaan. De natourduiven worden van maandag tot en met vrijdagmorgen van deze losplaats opgeleerd. In het verleden is er ook verder gereden, maar de combinatie is er achter gekomen dat de afstand niet belangrijk is. Mocht het weer slecht zijn ’s morgens, dan wordt er ook weleens eind van de morgen opgeleerd. De duiven zijn zo geconditioneerd, dat ze bijna altijd wel los kunnen. In de periode van de natour, is het eigenlijk al jaren perfect weer om ze op te leren.

Omdat het in een gunstige tijd is, zitten de duivinnen al heel snel met eitjes. Er wordt geprobeerd om 1 hok net op eitjes te hebben als de eerste natourvlucht vervlogen wordt en het andere hok zit op de eerste vlucht al een paar dagen te broeden. Het valt op dat de duivinnen enorm pieken als zij jongen van een week hebben. Doordat de twee hokken niet tegelijk gekoppeld zijn, hebben ze twee keer deze piek. Ook proberen zij van diverse koppels jongen te verkleinen en het valt op dat ze dan weer een enorme drang naar het nest krijgen. Op vlucht 3 en 4 zijn het vaak ware spektakeluitslagen, zoals u bij de hoogtepunten heeft kunnen zien.

De duivinnen trainen ’s middags als de doffers op het nest zitten. De duivinnen hebben er dan echt zin in en het is echt een lust voor het oog om de duivinnen dan tekeer te zien gaan. De doffers trainnen veel minder en dit is ook te zien in de prestaties. Vandaar dat alleen de beste doffers meegaan en het accent op de duivinnen ligt.

Naast het verkleinen van de jongen, worden er ook nog andere trucjes uitgehaald. Zo worden de doffers iedere dag van het hok gepakt, als de duivinnen worden opgeleerd. De doffers gaan dan in het duivinnenhok en horen alles naast zich gebeuren. Op het moment dat de doffers normaal gesproken de jongen moeten voeren, worden de doffers weer terug op het hok gebracht. Als de duiven vrijdag ingemand moeten worden, komt de duivin dus weer thuis op een leeg hok. De duivin wil de jongen verzorgen en mist haar doffer. Op dat moment worden de duivinnen in de ochtend al in de mand gedaan. De duivinnen worden zo enorm fel op hun nest en vooral op de eerste 5 vluchten is het niet normaal hoe de duivinnen het hok bestormen. Als de duivinnen op vrijdag in de mand zitten, wordt de doffer weer op het hok gelaten en zorgt voor de jongen.

Als de duivinnen op eitjes zitten, worden ze 11 uur ’s morgens al in de mand gedaan. Als de duivinnen jongen hebben, worden ze al rond 9 uur in de mand gedaan. Enkele doffers die meegaan, worden ook op tijd ingemand. Anders heb je het probleem dat ze ’s avonds voor het inkorven de jongen helemaal afvoeren en dat is niet bevorderlijk voor de prestaties.

Ondanks dat de combinatie alle duiven gewoon voor prijs meegeeft, lukt het ze al 5 jaar om het natourspel te domineren. Het is een systeem waar goed over nagedacht is, wat best wat tijd kost, maar wat enorm veel voldoening geeft. Neem de duiven eens mee als u gaat werken, ook al is het de verkeerde richting. Combinatie Houmes bewijst dat het echt niet uitmaakt welke richting ze opgaan en dat 20 kilometer genoeg is.

Voeding

De duiven krijgen Gerry Plus van Versele Laga, Zoontjes van Beyers en Koopman All in One van Beyers. Als de duiven op eitjes zitten, dan krijgen ze op woensdag en donderdagmiddag een beetje Koopman All in One. Als de duiven met jongen zitten, krijgen de duiven 3 keer per dag de Koopman mengeling. De duiven mogen dan niets tekort komen.

Bijproducten

Als bijproducten krijgen de duiven tussen de middag een mix van het volgende:

Hennep
Snoepzaad
Tovo
Nutri Power
Grit
Mineralen

Medisch

Medisch gezien krijgen de duiven aan het begin van het seizoen een geelpil. Bij thuiskomst krijgen de duiven 1,5 dag B.S. in het water en de dag voor inkorven wordt er regelmatig W.N. van Belgica de Weerd gegeven. Het systeem op de natour werkt zo goed, dat ze medisch ook niets durven te veranderen. Nestduiven zouden vaak last van geel krijgenbij het azen van de jongen, maar toch voldoet dit systeem gezien de prestaties uitstekend.

Hok

De hokken zijn allemaal gezellig en knus. Er wordt veel gedaan om het ‘gezellig’ in het hok te krijgen. Duiven moeten motivatie hebben en zo is de combinatie ieder jaar bezig met kleine veranderingen. Het hok voor de oude duiven staat op het zuidzuidoosten en is voorzien van bonenstro. Dit ligt er de laatste jaren in en dit zorgt voor een beter klimaat op de hokken. Het jonge duivenhok staat op het zuidwesten en is ook voorzien van bonenstro. Bij het jonge duivenhok is het plafond dicht en is er aan de voorkant een raam met gewoon gaas. Deze verandering is ook erg bevallen en de jonge duiven trainen geweldig en blijven erg gezond in dit hok.

Slot

Het is geweldig om het fanatisme van deze 3 mannen te zien. De jonge ‘Joa’ gaat een echte worden en als hij zijn interesse in de duivensport houdt, dan wordt het een topper. Iedere zaterdag staan deze 3 musketiers in de tuin vol spanning te wachten en genieten zij op en top. Duivensport samen beleven is geweldig en als het dan gaat zoals op de natour, dan is het al dat harde werken in het seizoen volkomen waard. 

Patrick Noorman