Cees Schroevers, Arnemuiden

Waar je ook komt in Nederland of in het buitenland, als je vraagt naar Zeeuwse kampioenen, dan wordt Cees Schroevers in 1 adem genoemd. Ruim 10 jaar geleden werd zijn woonplaats Arnemuiden gezien als het Mekka van de Zeeuwse duivensport. Gigantisch veel provinciale en nationale topspelers woonden daar en als je teletekst bekeek, stond daar altijd het vissersdorp Arnemuiden op. Uiteraard legden melkers in andere plaatsen zich niet neer bij deze dominantie en zo ontstonden er meerdere sterke gebieden in Zeeland en verdween de suprematie van Arnemuiden op de programmavluchten. Een naam die wel altijd bij de kampioenen bleef staan, was de naam van Cees Schroevers. Niet alleen zijn prestaties bleven ongekend hoog, ook de referenties bleven maar binnenstromen. Door heel Nederland zijn de mensen zeer succesvol met het Schroevers soort en ook in het buitenland doen de duiven het uitstekend. Hoogtepunt dit jaar was dan ook een Schroeversafstammeling in België, die 8e Nationale Asduif KBDB Halve Fond is geworden. 

Introductie

Cees Schroevers is, zoals veel jongens uit Arnemuiden, begonnen op een vissersschip. In die tijd speelde hij samen met zijn vader Marien. Die stond in zijn tijd ook bekend als een zeer goede duivenmelker en het is dan ook niet verwonderlijk dat Cees de kneepjes van het vak bij hem geleerd heeft. Wat de Schroevers-familie in de opvoeding allemaal doet, is een goed bewaard geheim. Het is erg opvallend dat veel mannen en zelfs ook vrouwen in deze familie gegrepen zijn door de duivenmicrobe. Wellicht reden voor het NPO om eens te kijken hoe deze familie het voor elkaar krijgt om zoveel succesvolle duivenmelkers af te leveren.

Hoogtepunten

Als we alle hoogtepunten van de laatste 10 jaar zouden moeten opschrijven, dan zou dit een lange reportage worden. Op Nationaal niveau springt daar toch wel het Nationale Kampioenschap Midfond uit en het 2e Nationale Kampioenschap Jonge Duiven. Bijzonder knap, aangezien in Zeeland de minste duiven meegaan en het hierdoor extra lastig is om aansluiting te vinden bij de Nationale kampioenschappen. 2017 was Nationaal en Provinciaal weer een prachtig jaar. Zo won Cees de volgende kampioenschappen:

1e Midfond Kampioen Afdeling Zeeland (6 vd 6 vluchten)
2e Midfond Kampioen Afdeling Zeeland (5 vd 6 vluchten)
5e Dagfond Kampioen Afdeling Zeeland
8e Vitesse Kampioen Afdeling Zeeland
9e Generaal Kampioen Afdeling Zeeland
1-8-9 Duifkampioen Midfond Afdeling Zeeland

1e Midfond Kampioen SS7
2e Vitesse Kampioen SS7
3e Natour Kampioen SS7
3e Generaal Kampioen SS7
4e Dagfond Kampioen SS7
7e Jong Vitesse Kampioen SS7
1-3-4-6-7 Asduif Midfond SS7
5-6 Asduif Generaal SS7

 

13e Nationaal Dagfond Kampioen

Systeem

Cees speelt al jaren totaal weduwschap en het bevalt hem uitstekend. Hij begint met ongeveer 16 koppels en het is ieder jaar weer anders welk geslacht er beter komt. Veel melkers vinden bij het totale weduwschap dat de doffers minder uit de verf komen, maar bij Cees valt dit allemaal wel mee. Hij zorgt er wel voor dat er wat duivinnen op het hok zitten, zodat een doffer nooit helemaal alleen thuis komt. Als we doorvragen, valt wel op dat bij veel topduiven de partner toch thuis blijft. Kyara was bijvoorbeeld een fenomeen in Zeeland en deze 1e Provinciale Asduif Midfond had altijd een partner thuis. In 2017 had Cees ook weer de 1e Provinciale Asduif Midfond, maar bij deze doffer vloog de duivin wel het hele seizoen mee en dit had totaal geen nadeling effect. Sommige duiven zijn er wat vatbaarder voor, maar als je jaren hetzelfde systeem houdt, dan hou je vanzelf de duiven over die wel met dit totale weduwschap om kunnen gaan. Cees heeft een relatief klein hok en is niet van plan om 30 duiven extra te gaan houden. Duiven moeten zich aan het systeem aanpassen en niet andersom. Ook Cees zijn ‘418’ (5x 1e en 1e gen. Asduif) en zijn duivin ‘432’ (3x 1e) zijn steeds tegelijkertijd meegeweest.


Cees werkt in ploegendiensten en de training van de duiven is dan ook zeer onregelmatig. Soms trainen de duiven in de ochtend, dan weer in de middag of ’s avonds. Echt nadelige gevlogen voor de prestaties heeft Cees niet waar kunnen nemen, al moet erbij gezegd worden dat hij ook weleens een paar dagen in de week vrij is en de duiven dan wel optimaal kan verzorgen. Cees houdt zich maar vast aan de spreuk: ‘Geen regelmaat, is ook regelmaat!’ Soms kunnen dingen niet anders en dan moeten de duiven zich maar aanpassen. Uiteindelijk kun je kwaliteit niet tegenhouden en bewijzen de duiven dat ze het zo ook prima vinden. Het voeren gebeurt wel twee keer per dag en dit wordt dan door zijn vrouw gedaan, zodat de voeding regelmatig blijft. Ook kan er altijd een beroep gedaan worden op zijn broer Ko, die ook de helpende hand toesteekt als Cees weg of op vakantie is.

De oude duiven worden rond Kerst gekoppeld en deze jongen worden ook op de jonge duivenvluchten gespeeld. Cees snapt niet dat sommige mensen geen vertrouwen hebben in jongen van hun vliegduiven. Iedere duif op het vlieghok heeft het in zich om een topper te worden. Als er iets mankeert aan een duif, dan komt deze in Arnemuiden niet op het vlieghok. Meestal komen de vliegduiven uit de 10 koppels tellende kweekselectie, die onwaarschijnlijk hard hebben gevlogen of geweldig kweken. De jongen zijn dus op zijn minst kleinkinderen van echte cracks. Waarom zou je daar geen vertrouwen in hebben? Ander bijkomend voordeel, is dat je goede kwekers al heel snel op de radar krijgt. Zo heeft Cees regelmatig jaarlingen of tweejaarse uit zijn vliegploeg gehaald, omdat er al gigantisch goede jongen uit zo’n duif kwamen. Andersom is het verhaal ook weer waar. Als een duif gigantisch goed vliegt, maar er komen geen goede jongen van, dan krijgt zo’n duif nog een jaar plaats in de vliegploeg. Bij Cees telt alleen het allerbeste. Het kweekhok herbergt een gigantische schat van Provinciale Asduiven, teletekstduiven en voortreffelijke kwekers.

De vliegduiven worden eind maart voor 3 dagen bij elkaar gelaten. Vroeger werden de duiven nog weleens op eieren gebracht, maar dit wordt de laatste jaren niet meer gedaan. De training gaat beginnen en zo wordt er naar de eerste vlucht toegewerkt. De week voor de eerste opleer, krijgen de duiven een 5-daagse geelkuur en zo moeten ze klaar zijn voor het seizoen. De oude duiven worden niet verduisterd en vanaf de langste dag werden ze in 2017 bijgelicht. Voor het seizoen krijgen ze 2/3 keer een lapvlucht van 25 kilometer om het compas weer scherp te stellen.

Tot eind oktober blijven de doffers en de duivinnen bij elkaar. Het nadeel van totaal weduwschap is het aanparen van de duivinnen. Door ze na het seizoen lang bij elkaar te laten, koppelen de duivinnen niet met elkaar. Als ze dit in het najaar al doen, dan heb je daar het seizoen erna weer ontzettend veel last. Dit is een tip voor iedereen die met duivinnen speelt. Houd je duiven niet te lang gescheiden, want je maakt er lesbo’s van in het najaar en daar heb je in het seizoen weer last van. In het seizoen kunnen de duiven opgesloten worden, maar dit gebeurt incidenteel aan het einde van de week. De duivinnen zitten 75% van de week los en als ze echt vervelend worden, dan worden ze pas opgesloten. Ze krijgen twee keer per dag vrijheid om te eten en te drinken.

Motivatie

Duiven moeten op een goed hok zitten en bovenal gemotiveerd zijn. Halverwege het jaar, worden er twee schapjes opgehangen in het weduwnaarshok. Vaak zie je dat de doffers daar wel op reageren, maar Cees heeft in al die jaren nog nooit een duif gehad die hierdoor iets extra’s presteerde. Toch moet je als melker goed op blijven letten. Cees vindt het vooral heel belangrijk dat de duivinnen goed parig zijn. Zo wordt er voor de vlucht altijd getoond en Cees kijkt dan goed of er echt ‘vonkjes’ te zien zijn. De duivin moet slepen, de doffer gek maken en kroelend in de schaal liggen. Soms is dit na 10 minuten al het geval, maar op andere momenten moet je zelf wel een uur tonen. Als melker moet je dit zien en er rekening mee houden. Je hoort steeds vaker dat melkers hun duiven zonder te tonen pakken, maar volgens Cees is deze motivatie erg belangrijk en het is makkelijker om de duiven te pakken en in te korven. Vaak hoor je ook van melkers die niet tonen, dat ze op bepaalde vluchten dat ze willen pieken juist wel tonen, anders ontbreekt het simpelweg aan motivatie. Na de vlucht blijven de duiven een tijdje bij elkaar, maar echt een vast schema voor het scheiden heeft Cees niet. Hij doet erg veel op gevoel en als hij het idee heeft dat de duiven niet meer goed gepaard zijn, dan blijven ze wat langer bij elkaar.

Voeding

De oude en jonge duiven worden met de volgende mengelingen gevoerd:

Beyers Galaxy Light
Beyers Verkerk Light
Beyers Verkerk Sport en/of Beyers Premium Superweduwschap
Beyers Vandenabeele

Aan het begin van het seizoen worden deze 4 zakken door elkaar gemengd en krijgen de duiven dit de hele week gevoerd. De duiven worden zo gevoerd dat ze alles netjes opeten en dan stopt Cees met voeren. Als de vluchten zwaarder worden of de afstanden nemen na de vitesse toe, dan wordt het percentage Verkerk Sport en Beyers Premium Superweduwschap per dag meer. Dit wordt vooral op gevoel gedaan.

In het verleden werden er ook weleens energiemengelingen  gevoerd. Het ging alleen zo goed met deze 4 mengelingen dat Cees het niet meer heeft veranderd. Op de dagfond werd hij 13e Nationaal, dus het blijkt dat ze het ook zonder al die vette mengelingen prima kunnen. Daarbij moet wel gezegd worden, dat de lichte mengelingen wel licht zijn, maar ook vetrijk. Op de dagfond krijgen de duiven nog wel wat snoepzaad aan het einde van de week en een paar pinda’s.

Bijproducten

De afgelopen 25 jaar heeft Cees af en toe weleens wat geprobeerd, maar als hij dan stopte met een bijproduct presteerden zijn duiven alsnog fantastisch. Ook Cees laat zich weleens verleiden door iets wat hij hoort of leest, maar nog nooit was iets echt een meerwaarde. Soms is hij weleens bang dat hij door het succes verslapt en een belangrijk product mist, maar aan de andere kant kan hij zich goed vinden in de mening van Bas Verkerk. Als een duif goed voer krijgt en afstandsgeschikt is, dan heeft een duif echt niet zoveel nodig.


Kruidendrankjes en middeltjes die een duif harder laten vliegen,zijn aan Cees niet besteed. Hij twijfelt of dit nu allemaal wel zo goed helpt.  Grit en mineralen zijn heel belangrijk voor een duif. Dit jaar zeer minimaal met bijproducten en medicijnen geweest en het ging ook geweldig!

Medisch

Medisch wordt er iedere 3/4 weken wat gedaan tegen het geel. Als het goed gaat, dan is het voorbij de 4 weken en als het wat minder gaat, dan krijgen ze na 3 weken 3 dagen wat tegen het geel. Cees gebruikt hiervoor B.S. van Belgica de Weerd en er wordt ook weleens een Belgamagic opgestoken, maar dan krijgen ze geen B.S. meer door het drinkwater. Als de duiven meerdere nachten mand hebben gehad en het is bijvoorbeeld erg warm geweest, dan geeft Cees ze ook weleens B.S. door het drinkwater.

In het verleden kregen de duiven weleens een paar jaar W.N. Rood voor het inkorven. Dit is een licht product voor de luchtwegen en wordt door veel liefhebbers gebruikt. Toen het potje een keer leeg was en Cees niet op tijd nieuw had, bleek dat zijn duiven de super vorm gewoon behielden en geweldig naar huis kwamen.

Tegen Paratyfus werd afgelopen twee jaar niets gedaan. Soms is Cees hier weleens bang voor, omdat het allemaal erg minimaal is wat hij doet en als je dan leest wat sommige andere doen. Aan de andere kant heeft hij veel vertrouwen in de kracht van zijn stam duiven en gaat het al jaren uitstekend.

De jonge duiven worden medisch exact hetzelfde behandeld. Als enting krijgen ze uiteraard de paramyxo enting en worden de jongen met het kwastje behandeld tegen pokken.  

Hok

Het hok in Arnemuiden biedt onderdak voor 16 a 20 koppels vliegduiven, een hok voor ongeveer 60 jonge duiven en er is een kweekhok voor 12 koppels. Voor alle afdelingen staat een rennetje. Deze is aan de binnenkant afgedekt met een houten plaat, waar door middel van schuiven de opening aangepast kan worden. Zo kunnen de duiven altijd in de ren zitten, als zij dit willen. Zeker bij de doffers en de jonge duiven zorgt dit voor heel veel motivatie en territorium drang. Deze kleine opening zorgt er ook voor dat het in de hokken altijd lekker fris is. De schuiven in het plafond staan ongeveer 10 cm open. Als het seizoen vordert en de temperatuur warmer is, kan het raam naar de spoetnik ook nog op 2 standen open. Zo kan Cees de frisse lucht in het hok goed reguleren.

Het hok staat op het zuidoosten en de wind heeft van diverse kanten invloed. Een goede, sterke duif kan daar prima mee omgaan. Op het dak liggen sneldekkers en aan de voorkant heeft Cees lichtpannen op het dak gelegd, waar later planken voor gemaakt zijn en het dus geen nut meer heeft. De plaat voor de ren houdt redelijk wat licht tegen en zo krijgen de duiven toch voldoende licht op het hok, al is het een redelijk donker hok.

Verder gooide Cees er nog een mooie oneliner uit: ‘De verluchting van een duivenhok wordt vaak veel te belangrijk gemaakt!’ Er zijn veel melkers die van alles verspijkeren aan hun hok, zonder ook maar enig resultaat te boeken. Als een hok niet tocht en niet kil is, dan is het beter om vooral naar betere duiven op zoek te gaan, want de kwaliteit van de duif is het belangrijkst.

Jonge duiven

De jonge garde vindt Cees aan de ene kant fantastisch, aan de andere kant frustreert het hem enorm. In het verleden was het zijn specialiteit, speelde hij geweldig met de jongen en wist hij zelfs op de tweede Nationale trede van de jonge garde te klimmen. Hij raakt er de laatste 2 jaar best veel kwijt, ondanks het vele opleren.


De jongen willen in het begin niet meer goed trainen/wegtrekken en pas als het seizoen een paar vluchten verder is, gaan zijn duiven pas echt goed wegtrekken. Het enige wat hij kan bedenken, is het bijspenen van de jonge duiven. Omdat Cees weinig kweekkoppels heeft en daar veel jongen uit wil kweken, speent Cees nog tot in april bij. Waar andere melkers hun jongen al bijna gaan opleren, zitten die van hem nog op het dak en houden ook de andere jongen van het wegtrekken af. Een oplossing is vermoedelijk het minder lang bijspenen.

De jonge duiven worden ongeveer 12 keer opgeleerd, afhankelijk van het weer. Er wordt gestart met kleine stapjes van een kilometer en later wordt dit opgevoerd naar 25 kilometer. De duiven worden de laatste jaren niet meer opgeleerd over het water. Veel melkers spelen hun jonge duiven ook op de natour in Zeeland, omdat de oude duiven ze dan over het water meetrekken. Cees speelt het liefst de jonge duivenvluchten, omdat ze dan meer ervaring op doen en hierdoor de beste en slimste duiven overblijven. In 2017 bleven de jongen tobben met one eye cold. Toen dit eenmaal over was, gingen de prestaties omhoog en is er een leuke ploeg jaarlingen overgebleven.

Stamopbouw

Cees is in het bezit van een kweekkoppel die zeer zeldzaam is in Nederland. We hebben het hier over de cracks ‘Azelio’ x ‘Drie Vijfjes’. Wat dit koppel al heeft voortgebracht is echt uniek. Dit heeft er samen met de andere wonderkweker ‘Superboy 775’ voor gezorgd dat Cees aan de Zeeuwse en Nationale top is gebleven. De 1e Asduif Midfond Zeeland 2017 is ook weer een zoon uit ‘Azelio’ x ‘Drie Vijfjes’ en de 3e / 8e  Asduif Midfond Zeeland 2017 komt ook uit dit wonderkoppel. Je ziet dat dit enorm goed vererft, want ‘Alexia’ was ook een enorme topper op de midfond en komt net als de ‘Gloria’ (3e Asduif Midfond Zeeland) ook uit dit wonderkoppel.


Een andere topper uit het wonderkoppel ‘Azelio’ x ‘Drie Vijfjes’ is de eerder genoemde ‘Alexia’. ‘Alexia’ werd gekoppeld aan de beste zoon van ‘Superboy 775’ en werd moeder van de ‘Kyara’ die OOK weer 1e Asduif Midfond Zeeland werd. ‘Alexia’ bleek toen al een topkweker te zijn, maar ze kweekte nogmaals een 1e Asduif Midfond Zeeland.

‘Azelio’

Een kruisingsproduct van de topkweker ‘Kleine Koopman’ x topkweker ‘Nadine’. ‘Nadine’ komt nog uit de oude Rocky-lijn van Cees Schroevers. Het bewijs van Cees zijn visie, dat als je toppers op de kweek zet, er ook gewoon toppers uit komen. Soms is het wat zoeken met de juiste duiven, maar de toppers komen uit de toppers!


‘Drie Vijfjes’

Deze topduivin heeft als vader de ‘Dikke Flor’ van Flor Engels en Zn. ‘Dikke Flor’ werd niet alleen vader van deze topkweker, maar ook van legendes als de ‘Super 73’ en de ‘Kleine Prins’.


Als moeder heeft deze duivin een dochter van de ‘Jonge Bijter’ van Koen Minderhoud. Deze ‘Dochter Jonge Bijter’ werd ook moeder van diverse teletekstduiven en andere toppers. Wederom in meerdere generaties echte witte raven. De ‘Drie Vijfjes’ is echt een superkweekster.

‘Superboy 775’

Deze crack wist zelf de volgende titels bij elkaar te vliegen:

1. Asduif Jong Club
1. Asduif Midfond SS7
3. Asduif Midfond Zeeland
6. Nat. Asduif TBOTB

Naast geweldig te vliegen, bleek hij ook gigantisch goed door te kweken. Hij werd vader van tientallen toppers, waaronder teletekstduiven, provinciale asduiven en ook weer grootvader van diverse toppers. Zijn zoon ‘Zoon Superboy’ werd ook een wonderkweker. De ‘418’ is een van de beste zonen van ‘Superboy 775’. Deze duif won 5 keer een eerste, werd Generaal Asduif en werd zelf ook al vader van 2 samenspeloverwinnaars. 3 andere jongen uit deze ‘418’ vlogen in 2017 ook al in de top 10. 5 jongen uit deze doffer gekweekt, 2 supers en 3 hele goede duiven. Cees heeft zijn zusje ‘419’ direct op de kweek gezet en twijfelt nog om de ‘418’ ook op de kweek te zetten, na zulke geweldige vliegprestaties en 5/5 goede duiven te kweken.

‘Superboy 775’ komt van de Kaasboer-lijn van Gaston v/d Wouwer x een duif van V Eynde-Goovaerts. Gekoppeld aan ‘Dream Lady’ kwam daar dus die ‘Zoon Superboy’ uit, wat ook een topkweker is en o.a. vader van 1e Asduif Midfond Zeeland ‘Kyara’. Wat een geweldige lijn!

‘Darius’

Dit is een andere topkweker van Cees Schroevers. Deze duif stamt af van de legendarische ‘Dario’ van Henk Melis. ‘Dario’ is weer afkomstig van de andere legende, de ‘666’ van Henk Melis. ‘Dario’ vloog 2 keer een 1e NPO TELETEKST Ruffec en kweekte geweldig door. ‘Dario’ x ‘Dochter 666’ was een enorm inteeltproduct, maar Cees Schroevers kon dit goed gebruiken. Zijn ‘Darius’ bleek inderdaad een schot in de roos. Dit inteeltproduct werd vader van vele toppers, teletekstduiven en ook op de eenhoksraces brachten kinderen al succes. Vooral in kruising met de goede kweekster ‘Lady Marleen’ gaf hij fantastische duiven.

‘Zoon Rudy’ x ‘Kyara’

Dit is ook een zeer succesvol kweekkoppel op het hok van Schroevers. Zo kwam de 8e Provinciale Asduif Midfond uit dit koppel en veel andere topduiven.


Dit is zomaar een greep uit enkele topkwekers. Voor meer bijzondere kwekers moet u maar eens eens een bezoek brengen aan zijn website: www.ceesschroevers.com

Slot

Cees Schroevers is al 25 jaar top en ook in 2017 ging het dus weer super. Een simpel systeem, waarbij steeds meer bijproducten en medicijnen worden weggelaten. De trainingen zijn vaak onregelmatig door de ploegendiensten, maar Cees bewijst dat de goede duif altijd overwint. Zorg voor een goed hok, goede duiven en een redelijk systeem. Duivensport wordt door veel mensen veel moeilijk gemaakt, dan dat het daadwerkelijk is. Mensen die minder goed vliegen, moeten het niet in allerlei systemen zoeken, maar in betere duiven. Cees staat ook altijd op, als hij mensen kan helpen. In zijn club speelt J.D. Schroevers die, met o.a. duiven van Cees, een geweldig seizoen heeft gedraaid. Ook M & P Schroevers zijn net begonnen en vliegen heel goed mee met de duiven van Cees, waar Cees enorm van kan genieten. Het draait om de goede duiven en die doen het overal!

Patrick Noorman