Arend Bolding, Amsterdam – Kampioen van Nederland op een hok van 2,40 meter!!!

Waar veel melkers klagen over massaspelers, zich suf piekeren over hun verluchting en altijd bezig zijn om hun systeem aan te passen, heeft Arend al 60 jaar lang nagenoeg hetzelfde systeem en bewijst hij met zo’n 20 weduwnaars het onmogelijke. Arend is een echte duivenman en het liefst zit hij ieder vrij moment tussen de duiven of praat hij over duiven. Wie denkt dat Arend na 60 jaar duivensport de duiven zat is, heeft het goed mis. Regelmatig zit hij op zijn krukje tussen de duiven en geniet hij volop. Zijn de duiven nu meer gehecht aan hem of hij aan de duiven?. Als de baas op het hok komt, weten ze in ieder geval dat ze  kunnen rekenen op een leuk stoeipartijtje en wat lekkers. Prachtig om te zien hoe iemand zo vurig kan vertellen over zijn favoriete passie. Promotie duivensport? Stuur ze een uur bij Arend langs en je bent duivenmelker.

Hoogtepunten

In 60 jaar duivensport heeft Arend al gigantisch veel gewonnen, dus al zijn prestaties hier noteren zou wat veel zijn. Hier enkele hoogtepunten van 2015:

- 13,21,22,23,24,38 etc. tegen 3.086 duiven (20/15)
- 2,4,5,41, etc. tegen 3.348 duiven (20/15)
- 5,22,69,etc. tegen 3.152 duiven (19/6)
- 1,9,10,29,47,64,99, etc. tegen 3.051 duiven (16/12)
- 13,20,41, etc. tegen 1.650 duiven (12/5)
- 4,6,12,13,44,57, etc. tegen 1.529 duiven (10/8)

- 1e kampioen van Nederland Vitesse aangewezen
- 11e kampioen van Nederland Vitesse onaangewezen
- 1e kampioen van Noord-Holland aangewezen
- 1e kampioenen van Noord-Holland onaangewezen

Kampioensduif 2013-1803886
- 1e Kampioensduif club, district en rayon F
- 2e kampioensduif Noord-Holland
- 4e kampioensduif Nederland

Systeem

Arend speelt op een klein hok, waar plaats is voor 24 broedhokken. Dat wil niet zeggen dat alle broedhokken vol moeten en er wordt dan ook sterk naar de prestaties gekeken. Bovendien is Arend al ruim 44 jaar keurmeester en de duiven moeten ook goed gebouwd zijn.

De weduwnaars worden in januari gekoppeld en brengen dan de jongen groot. Na de kweek worden ze direct gescheiden en vervolgens in maart weer herkoppeld. Als de eerste opleervlucht is, zitten de duiven op 10 dagen broeden. Als de doffers terugkomen van de vlucht, is de nestschaal weggehaald en zit de partner netjes te wachten. Vanaf dat moment is het traditionele weduwschap begonnen. Na de vlucht zit de duivin altijd te wachten, voor de vlucht wordt er zelden getoond. Soms heb je weleens jaren met uitzonderlijk veel jaarlingen en die snappen het spelletje soms niet helemaal. Op zo’n moment kun je ervoor kiezen om de duivinnen eens te tonen, maar dit is meer uitzondering dan regelmaat.

De doffers trainen twee maal per dag en trainen is wel echt trainen. De doffers worden nooit krap gehouden en hierdoor blijven ze makkelijk in de lucht. De tijd dat doffers op het dak konden vechten en kopprijzen winnen, is voorbij. Training is belangrijk en als er niet getraind wordt, dan mankeert er vaak wat aan.

Voeding

Arend vindt dat duiven altijd genoeg moeten kunnen eten en dat de tijd van het op de honger spelen al jaren voorbij is. Zijn duiven krijgen altijd genoeg, maar wel een heel lichte mengeling. Deze mengeling is altijd hetzelfde en bestaat uit een vliegmengeling plus een grote hoeveelheid paddy. Er wordt niet geheimzinnig gedaan over het voer, maar de standaardmengeling wisselt weleens. Er is tegenwoordig bijna geen slecht voer meer te vinden. De duiven krijgen naast hun mengeling ook veel snoepzaad gevoerd. Dit vinden ze erg lekker en ze worden er erg tam van.

Aan het einde van de week krijgen de duiven nog steeds dezelfde samengestelde mengeling, maar dan voegt Arend er wel een grotere hoeveelheid maïs aan toe.

Bijproducten

Veel mensen zoeken het in allerlei dure bijproducten, maar daar zit het echt niet in. Je hoort tegenwoordig steeds vaker dat het nu een moderne tijd is en dat er zonder bijproducten niet meer hard gespeeld kan worden. Arend ziet dit echter anders en de prestaties laten zien dat het best zonder probiotica, dure kruidendranken en allerlei andere producten kan.

Medisch

Iedere maand gaat Arend op bezoek bij Hans van der Sluis in Kockengen. De duiven worden dan gecontroleerd en zo weet hij altijd zeker dat er niets aan zijn duiven mankeert. De duiven krijgen iedere 2 weken iets voor het geel en op donderdag zit er altijd iets voor de luchtwegen in het water. Dit zijn afwisselende producten. Dit systeem werkt al tientallen jaren en het feit dat er vaak oudere duiven nog bij de duifkampioenen staan, laat toch wel zien dat dit systeem niet zoveel kwaad kan. 

Hok

Het hok van de weduwnaars is 2,40 meter bij 2 meter en dat biedt plaats voor 24 broedhokken. Redelijk vol zou je zeggen. De verluchting moet dan wel heel erg goed geregeld zijn toch? Niets is minder waar. Het plafond is gewoon dicht en de verluchting komt van een open raam aan de voorkant, onder de spoetnik. Het dak is bekleed met ruberoid en gaat tegen alle kenners van hokken is. Arend geeft eerlijk toe dat bij bloedheet weer de prestaties vaak wel iets minder zijn. Gelukkig is het in Nederland niet zo vaak boven de 25 graden en functioneert het hok fantastisch.

Stamopbouw

Tientallen jaren geleden bouwde Arend een stam duiven op met duiven van toppers uit de buurt. Veel van deze liefhebbers zijn gestopt en/of leven niet meer. De laatste succesvolle aanwinsten komen van een andere Amsterdamse topper Dave van Zon. Ook kwamen er wat duiven van Peter v/d Merwe uit Dordrecht de zeer succesvolle Janssen-stam versterken. Arend Bolding laat de laatste jaren onder andere veel vuurwerk op de vitesse en midfond zien. In het verleden bleek ook wel dat zijn duiven het op de dagfond ook fantastisch deden. Vaak zie je bij goede spelers op de vitesse wat grotere duiven, maar de duiven van Arend vallen op door hun middelmatige bouw, in de positieve zin van het woord. Echte karakterduiven vol vuur, uitstraling en vitaliteit!  

Slot

Arend Bolding behoort al tientallen jaren tot de absolute top van Noord-Holland. In Amsterdam wordt ook keihard gespeeld en dat is te zien in de provinciale en nationale kampioenschappen. Naast dat Arend echt gedreven is, is het prachtig om zijn passie en omgang met de duiven te zien. Als je na 60 jaar nog steeds zo vol vuur over de duiven kan vertellen en nog steeds niets liever doet dan in een duivenhok zitten, dan heb je de duivenmicrobe goed te pakken. Arend is een zeer positieve man en altijd bereid om anderen te helpen. Het zit hem echt in de goede duiven, al blijven veel melkers het in vele andere dingen zoeken.

Ik wens iedere duivenliefhebber het enthousiasme, plezier en nuchterheid van Arend toe. Laten we in plaats van negatief doen, genieten op ons krukje tussen de duiven. Dat is duivensport!!!

Patrick Noorman