Antoon van der Burg, Bergschenhoek Nationaal kampioen midfond 2018!!

Antoon van der Burg is al jaren een geweldige speler en in de omgeving van Rotterdam houden ze al sinds de jaren '80 rekening met deze geweldige speler. Vanaf 2011 kunnen we Antoon echt wel tot de nationale top rekenen en worden er jaarlijks teletekstnoteringen behaald en staat hij hoog bij de nationale kampioenschappen. Het bijzondere aan Antoon is dat het wel lijkt of hij op alle disciplines kan excelleren. In 2018 waren de prestaties weer fenomenaal, met als hoogtepunt het Nationale kampioenschap Midfond NPO. Reden genoeg om te achterhalen hoe Antoon die sprong naar de nationale top heeft kunnen maken. 

Ligging

Bergschenhoek is een prachtige plaats in Zuid-Holland in het verlengde van Rotterdam. Antoon speelt er al jaren top en dat is een uniek prestatie, omdat Bergschenhoek in het westen van afdeling 5 ligt. De nationale top is vooral gevestigd in het oosten en zodoende moet je van goede huizen komen om goed te draaien. Het vitesse spel is dan ook niet de favoriet van Antoon, omdat de ligging toch heel veel bepaald op de korte stukjes. Er werd al snel gekozen om te specialiseren op de midfond en dagfond, al zijn de prestaties op de korte vluchten ook van hoog niveau. 

Systeem

Antoon speelt zijn duiven op totaal weduwschap en heeft 28 koppels om mee te vliegen. De duiven gaan voor het seizoen ongeveer 4 keer in de mand om het kompas weer te stellen en er wordt meestal tot ongeveer 20 km gegaan. Dit moet genoeg zijn voor de oude duiven om goed naar huis te kunnen komen. De duiven gaan direct vanaf de vitesse mee en daarop kan Antoon al zien of de vorm er aan zit te komen. De duiven worden voor de vluchten niet getoond. Antoon is een voorzichtige melker die gerust zijn betere duiven inkorft op de midfond, als hij denkt dat de dagfond te zwaar of te slecht zal zijn. Dit is kenmerkend voor de liefhebber Antoon, die duidelijk van zijn duiven houdt. Er is veel vraag naar de duiven, maar de toppers zal hij niet snel verkopen. Zijn duidelijke visie is dan ook:” Ik verkoop mijn hobby niet!” 

De duiven worden gekoppeld wanneer de duiven dit aangeven. Veel mensen pinnen zich vast op een datum, maar als de duiven er niet aan toe zijn, loopt dit altijd uit op een teleurstelling. Kijk goed wanneer de duiven levendig zijn en de duivinnen aangeven dat ze zin hebben om te paren.

Antoon maakt gebruikt van voedsterkoppels, zodat de eieren van de kwekers direct onder de voedsterduiven kunnen. De kwekers komen dan weer op eieren en die worden weer onder de vliegers gelegd en zo gaat het spelletje door. Door deze manier haal je snel veel jongen uit de kweekduiven en kom je snel te weten wat er in de duiven zit. Voor de jonge duivenvluchten heeft Antoon rond de 100 jonge duiven die verduisterd worden.

De oude duiven en de jonge duiven worden verduisterd tot ongeveer half juni. Dit doet Antoon om de vorm wat te drukken op de wat kortere vluchten en te kunnen uitblinken op de verdere vluchten en de natoer. De duivinnen zitten gewoon los op het hok en er worden geen speciale dingen uitgehaald om het paren tegen te gaan. Een duif moet goed gekoppeld blijven aan de doffer en dit moet je een beetje aanvoelen. Als je ziet dat de duiven meer behoefte aan elkaar hebben, dan blijven ze wat langer bij elkaar. Antoon is dan ook niet bang om de duiven na een zware vlucht een nacht bij elkaar te laten. De jonge duiven worden veel opgeleerd, maar nooit verder dan 20 km. Antoon durft de duiven zelfs met bewolkt weer gewoon los te laten, als ze een paar keer goed naar huis zijn gekomen. Als de duiven goed trainen en goed opgeleerd zijn, gaan ze gewoon de eerste vluchten mee. Na 4 vluchten worden de jonge duiven gescheiden en op de deur gespeeld. De duiven trainen in het begin nog 1 keer per dag ongeveer een uur. Vanaf mei wordt er langzaam naar de topvorm toegewerkt en is het vaak wat beter weer en dan worden de duiven 2 keer een uur getraind.

Voer Antoon kan het erg goed vinden met Willem de Bruijn en van Willem heeft hij geleerd om het allemaal zo simpel mogelijk en elke dag hetzelfde te doen. Het voer komt van de Patagoon en is de vliegmengeling speciaal. Aan de vliegmengeling wordt sinds afgelopen jaar de NPE korrel van Toppigeons gevoerd. Antoon was eerst was sceptisch over dit product, maar is echt overtuigd geraakt. Als je de korrel geeft, zie je de duiven gladder en ronder worden. Komend seizoen zal deze korrel ook zeker aan de duiven gegeven worden. In het begin eten ze het lastig, maar als ze het eenmaal kennen, staan ze voor de deur te wachten tot ze de korrels krijgen. Als de duiven terug komen van een vlucht krijgen ze volop vliegmengeling. Op de kortere vluchten krijgen ze 2 keer per dag een samenstelling van 1/3 zoontjesmengeling, 1/3 zuivering en 1/3 vliegmengeling. Als de midfond en dagfond gevlogen wordt, krijgen de duiven deze mengeling tot dinsdagmorgen en vanaf dinsdagavond krijgen de duiven gewoon vliegmengeling. Tegenwoordig is het een hype om energierijk te voeren, maar dit is volgens Antoon niet echt nodig. Wel wordt er regelmatig hennep, tovo en snoepzaad gevoerd, waardoor te duiven toch voldoende vetten binnen krijgen. De duiven mogen altijd een half uur eten wat ze willen en daarna wordt de bak weggehaald. Een duif weet zelf het beste wat hij moet eten en je moet het voeren niet moeilijker maken dan dat het is. 

Bijproducten

Er zijn ontzettend veel bijproducten te krijgen in de duivenwereld, maar volgens Antoon is dat echt allemaal niet nodig. De duiven krijgen regelmatig de mineralenmengeling van Mariën en dat wordt aan het voer geplakt met Roosvicee. In het water gaat 3 keer per week Lysocur Forte van Comed. Dit is een kruidendrank dat ervoor zorgt dat de koppen vrij blijven en het slijm in de keel verdwijnt. Verder wordt het erg simpel gehouden en de resultaten laten zien dat er niet gezocht hoeft te worden naar andere bijproducten, want het systeem staat al jaren als een huis. Medisch Voor het seizoen worden de duiven altijd nagekeken door dierenarts van der Sluijs. Als de duiven wat hebben, dan worden ze er uiteraard tegen gekuurd, maar als ze niets hebben wordt er ook niets aan gedaan. De duiven gaan mee op de vluchten en pas als de prestaties tegenvallen, wordt er op advies van de dierenarts wat ondernomen. Weinig mensen die het geloven, maar de laatste jaren is er niks meer aan het geel gebeurd. Ook van kop problemen heeft Antoon weinig last en waarschijnlijk is het geringe medicijngebruik de oorzaak van de topvorm de laatste jaren. Antoon is niet per se tegen medicatie, maar preventief van alles geven is echt niet nodig. Het enige dat na het seizoen preventief wordt gedaan, is een kuur tegen paratyfus met TS-Sol. 

Hok

Antoon heeft echt een prachtig hok in de tuin staan en het omschrijven is lastig. De verluchting is overal net iets anders. Bij het ene hok is er een grote ren met gaas, het andere hok heeft het plafond 5 cm open en weer ergens anders is het nog meer open. Ook is het ene hok donkerder, dan het andere hok. Antoon doet dit bewust, omdat hij niet op alle hokken tegelijk vorm wil hebben. Het is natuurlijk het mooiste om iedere vlucht een eerste te vliegen en dat is toch wel typisch Antoon. Een gedreven melker, die altijd een eerste prijs wil winnen. Het duivenhok waar de oude duiven zitten, staat op het zuidoosten en het jonge duivenhok staat op het zuidwesten. 

De kweek

Op het kweekhok zitten alleen maar duiven die bij Antoon super hebben gevlogen. Door met duiven te gaan vliegen, leer je het snelst wat er in de duif zit. Dit is een visie die hij van Willem de Bruijn heeft overgenomen. Een aantal jaar geleden kocht hij een aantal duiven uit de besten van Willem en die stond er op dat ermee gevlogen werd. Uiteindelijk werd dit een groot succes. Voor het kweken zijn ontzettend veel verschillende opvattingen, maar Antoon gaat daar niet zo in mee. Hij volgt alles wel op de voet, maar tot nu toe wordt alles nog steeds goedxgoed gekoppeld. Antoon vindt het wel enorm belangrijk dat een duif een zachte pluim heeft, maar naar kweekveertjes, kweekogen, vleugels, etc. wordt niet gekeken. 

Stamopbouw

De duiven komen voornamelijk bij Willem de Bruijn uit Reeuwijk vandaan. Antoon speelde altijd wel hard, maar hij miste de echte top. Hij kwam in gesprek met Willem de Bruijn en hij vertelde hem dat het niet meer ging. Wat moest er anders gaan worden in het systeem? Iedereen die Willem de Bruijn kent, weet hoe nuchter hij is en hij was al heel snel in zijn oordeel: “dan heb je de goede niet meer Antoon!” Antoon hoorde de klok direct luiden en wist ook meteen waar hij moest zijn. Als je goede zoekt, dan ben je bij Willem aan het goede adres. Uit de beste duiven werd er aangeschaft en ieder jaar wordt er wel wat bijgehaald. In 2013 werd en jaartje overgeslagen, maar in 2014 zullen er weer duiven uit Reeuwijk naar Bergschenhoek gaan. Daar Willem ook niet echt een vaste stam heeft, heeft Antoon die ook niet. Hij ligt er geen minuut wakker van, want sinds de inbreng van de duiven van Willem gaat het geweldig en is zelfs de nationale top gehaald. 

Danny van de Vrede is natuurlijk ook een topper pur sang en een aantal jaar geleden gold Danny als 1 van de beste liefhebbers van Nederland. Als clubgenoot en goede vriend had Antoon al snel door dat hij ook daar voor duiven moest zijn en daar is hij ook ontzettend mee geslaagd. Oud kampioen van Rotterdam, Teun Hubrechtse, had ook een geweldige stam duiven en die zijn we ook terug bij de duiven van Antoon. De duiven zuiver en gekruist, geven geweldige nakomelingen en zorgen ervoor dat de top gehaald werd. Veel mindere melkers willen het niet geloven en denken overal aan, behalve dat het om geweldige duiven draait. Natuurlijk kan niet iedereen zomaar duiven bij een topliefhebber aanschaffen, maar er zijn ook andere opties die minder geld kosten. 

Antoon is een geweldig gedreven duivenmelker die geniet van zijn hobby. Tijdens een fijn en open gesprek gaf hij ook aan dat hij nooit z’n hobby zal verkopen. De prijzen in de duivenwereld gaan nergens meer over, maar dat is voor hem geen reden om negatief te blijven. Genieten van een knalvroege duif of alleen al het vallen van een duif, zorgt ervoor dat Antoon zijn hobby nooit vaarwel zal zeggen. Antoon heeft geweldige duiven op het vlieghok en op het kweekhok en zal zeer waarschijnlijk de komende jaren nog veel met zijn duiven laten zien. In 2018 heeft hij in ieder geval weer een prachtige nationale titel op zijn naam staan en vele teletekstnoteringen. 

Patrick Noorman